BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A külföldi válalatok kerülik Németországot?

A német vállalatok tavaly ismét többet fektettek be külföldön,mint amennyit a külföldiek Németországban. Az ország már nem számít a legvonzóbb befektetési célpontnak - írja a Handelsblatt csütörtöki számában.

A német üzleti körök lapja Genfből származó tudósitásában az UNCTAD jelentését ismertette a tavalyi globális befektetésekről. Eszerint évek óta tavaly először fordult elő, hogy Németország már nem tartozik a külföldi közvetlen befektetések számára a húsz legfontosabb telephely közé.

Ugyanis Németországba - az UNCTAD adatai szerint - az előző évi 49 milliárd dollárral szemben már csak 6,5 milliárd dollárnyi tőke érkezett, ez pedig azt jelenti, hogy a világ ranglistáján e tekintetben a 39. helyen szerepel. "A csökkenés drasztikus, de nem ad okot pánikra" - hangoztatta a DPA német hírügynökségnek nyilatkozva Jörg Weber, az UNCTAD illetékes osztályának főnöke. Különleges hatások érvényesültek ugyanis. Így 2012-ben Németországban működő több külföldi leányvállalat visszafizette az anyavállalattól kölcsön vett pénzeket. Ez pedig csökkenti a tőkebeáramlás összegét. A külföldiek befektetéseinek listavezetője továbbra is az Egyesült Államok, utána Kína következik a listán. Az európai országok közül pedig Luxemburgba, Spanyolországba, Franciaországba és Svédországba is több külföldi befektetés érkezett, mint Németországba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.