BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az alapokba vándorol a lakossági megtakarítás

A világgazdaságban továbbra is lassú a növekedés, az euróövezetben pedig recesszió van – mondta Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője a hitelintézet sajtótájékoztatóján.

A munkanélküliség még mindig magas, az államadósság is növekszik, a fejlett országokban az adósságpályák fenntarthatóságában csak mérsékelt eredményeket sikerült elérni. Ami viszont jó hír, hogy a jegybanki beavatkozások miatt az összeomlást váró szcenáriók már kiárazódtak. Magyarországon is javulnak a mutatók, a CIB várakozásai szerint enyhe növekedés lehet az idén a GDP-ben, amihez a termelés oldalon főleg a mezőgazdaság járulhat hozzá, de a fogyasztás is növekedhet, a beruházások viszont még mindig nem nőnek.

A CIB-nél arra számítanak, hogy az alapkamat tovább csökkenhet, a bank elemzői szerint 4 százalék körül lehet a mélypont. Ez egyébként eléggé konzervatív álláspontnak számít a piacon, vannak ugyanis, akik 2,5-3 százalékos alaprátát sem tartanak kizártnak. A piacokon az év hátralévő részében hektikusabbá válhat a hangulat, az euró/forint árfolyama viszont csökkenhet, az év végére a CIB előrejelzése szerint 290 körül alakulhat, év közben pedig 285 és 310 forint között ingadozhat az árfolyam.

A hitelintézet 232 forintos svájci frankkal és 223 forintos dollárral számol az idén decemberben. Az állampapírpiacon bekövetkezett áprilisi-májusi hozamcsökkenésről Trippon elmondta: az 5 százalék körüli hosszú hozamok fundamentálisan nem voltak megalapozottak. A további hozamcsökkenésnek gátat szabhat, hogy a förekvő piacokra történő tőkebeáramlás csökken, másrészt a kamatvágások miatt, az alacsonyabb kamatok miatt pedig már tér sincs nagyobb csökkenésre.

Az alacsony kamatszint a megtakarításokra is hatással volt. A bankbetétekből kifelé áramlik a pénz, áprilisban 126 milliárd forinttal csökkent a betétállomány, a befektetési alapok pedig eközben egyre több vagyont gyűjtenek, ugyanebben a hónapban 87 milliárd forint friss tőkét vonzottak. Hajdu Egon, a CIB Alapkezelő befektetési igazgatója szerint 2013 a befektetési alapok éve lesz Magyarországon.

A befektetők a vonzó visszatekintő hozamokat is nézik a konstrukcióknál, amelyek 2012-ben nagyon jók voltak, minden eszközosztály szép eredményt ért el. Az idén viszont már vegyesebb a kép, a feltörekvő piacok és az árupiac gyengén teljesít, a fejlett részvénypiacokban viszont jó befektetési lehetőséget lát a CIB Alapkezelő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.