BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megnyugtatta a piacokat a Fed

Megint megnyugtatta a piacokat a Fed, hiszen három jegybankár is megszólalt a mennyiségi lazítás védelmében – írják az Erste elemzői.

Azon túlmenően, hogy hangsúlyozták, a piac félreértette a Fed elnökét és még hosszú az út a rövid hozamok megemeléséig, az egyik kormányzó egyenesen a megvadult disznókhoz hasonlította a befektetőket. Közben az S&P500 és a Dow Jones is megérkezett a 20 napos mozgóátlaghoz, ahonnan vissza is szédült egy kicsit. A japán Nikkei-nek viszont elég komoly erővel sikerült áttörni a 30 napos mozgóátlagot is, s így messze maga mögött hagyta a 20 naposat.

Arra számíthatunk, hogy valami hasonló fog lezajlani az USA-ban és Európában is, vagyis kíváncsian lessük majd az Dow Jones-t és az S&P500-at, hogy sikerül-e ma vagy holnap áttörni a 20 napos mozgóátlagot (és a környéken levő rést), míg Európában a DAX mehet neki a 8.100 pont környékén levő résnek, s a fölötte levő 20 napos mozgóátlagnak. A BUX pedig újra próbálkozhat a tegnap még sikertelen 200 napos mozgóátlag áttörésével.

USA:

- Folytatódott az emelkedés a tengerentúli börzéken (Dow 0,76 százalék, Nasdaq 0,76 százalék, S&P500 0,61 százalék).
- A Dow Jones tagjai közül a Hewlett Packard (3,1 százalék) volt a legerősebb, de a Boeing (2,4 százalék) és a Bank of America (1,9 százalék), illetve a legtöbb pénzügyi cég is jól teljesített.
- A New-York-i Fed elnöke nyilatkozta tegnap, hogy az eszközvásárlási program emeléséről illetve csökkentéséről is dönthet a jegybank a gazdasági kilátások függvényében, és nem a naptár befolyásolja a döntéseket. A Fed kormányzója, Jerome Powell is hasonlóan vélekedett.
- A friss segélykérelmek száma múlt héten 9 ezerrel 346 ezerre csökkent, ami megfelelt a várakozásoknak. A személyi kiadások 0,3 százalékkal bővültek májusban, ami szintén megfelelt a várakozásoknak.
- Ma a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének júniusi értéke, és a Chicago-i beszerzési menedzser index szintén júniusi értéke jelenik meg.

Európa:

- Az európai börzék erős hegymenetet mutattak tegnap (FTSE100 1,26 százalék, DAX 0,63 százalék, CAC40 0,97 százalék).
- A német munkanélküliségi ráta pozitív meglepetést okozott, a várt 6,9 százalék helyett 6,8 százalékos júniusi munkanélküliséget publikáltak, így májushoz képest nem nőtt a munkanélküliek száma.
- Olaszországban 5 milliárd euró értékben adtak el 5 és 10 éves kötvényeket, a hozam 40-50 bázisponttal emelkedett.

Olaj, arany:

- Az arany árfolyama továbbra is csökkenő trendben mozog és ma reggel 1.181 dolláros mélyponttal beeset az 1.200 dolláros támaszszint alá is, onnan azonban emelkedésnek indult és jelenleg ismételten a szint fölött, 1.210 dolláron kereskednek vele.
- Még egy emelkedő napot tudhat a háta mögött az olaj árfolyama, már 97,12 dollár a WTI típusú olaj ára. Az emelkedés hátterében elsősorban a javuló növekedési kilátások állnak.

Devizák:

- Az EUR/USD árfolyam az 1,3-as szintről visszapattant, majd ezt követően visszatesztelte a 200 napos mozgóátlagot, és továbbra is ennek környékén kereskednek a devizapárral, 1,3070-es árfolyam mellett.
- A tegnapi kereskedés során a pozitív hangulatban a forint megpróbálkozott a 295-ös támaszszint áttörésével, azonban nem járt sikerrel, így az EUR/USD árfolyama 296 környékére emelkedett vissza, azonban ma reggel ismételten forinterősödés látszik kialakulni.

Távol-Kelet:

- A kedvező japán makroadatok és a gyengülő jen hatására a Nikkei index kilőtt, és 3,67 százalékot emelkedett a reggeli órákban. A Hang Seng és a Shanghai index is az emelkedők táborát növelte, az előbbi 1,23 százalékos, míg utóbbi 0,67 százalékos emelkedést tudott felmutatni.
- Ma számos makroadat jelent meg Japánban, melyek pozitív képet festettek a gazdaságról. A PMI értéke 51,5 pontról 52,3 pontra emelkedett, a várakozásokkal ellentétben a munkanélküliség nem csökkent, maradt 4,1 százalékon. A kiskereskedelmi forgalom év/év alapon 0,8 százalékkal növekedett, az infláció pedig a vártnál magasabb, -0,3 százalék lett. Az ipari termelés az előző hónaphoz képest 2 százalékkal emelkedett a várt 0,2 százalékos növekedés helyett, ugyanakkor év/év alapon még így is 1 százalékos csökkenést jelent, ami felülteljesítette a várakozásokat.

Határidős piacok: Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- A Magyar Telekom számításai szerint az üzleti előfizetők által kezdeményezett hívások után fizetendő megemelt távközlési adó további 5 milliárd forint terhet jelenthet 2013-ban. Ezzel összhangban a cég az idei EBITDA tervszámait a -4 százalék és -7 százalék közötti tartományból -9 százalék és -12 százalék közöttire viszi le. Ez megegyezik legutóbbi elemzésünkben publikált várakozásunkkal (-11,8 százalék). Az árbevételi és a beruházási tervek változatlanok maradtak. Az Európai Bíróság Franciaországnak adott igazat az Európai Bizottsággal szemben egy, az elektronikus hírközlési szolgáltatókra kivetett különadó uniós joggal való összeegyeztethetőségéről folyó vitában. A döntés véleményünk szerint kedvező lehet a bíróság előtt lévő magyar távközlési különadó ügye szempontjából is. Bár eddig sem számoltunk azzal, hogy a cég visszakapja a befizetett adót, a mostani döntés azt valószínűsíti, hogy ezzel nem is szabad számolni.

MOL : a márciusban aláírt 480 millió dollár keretösszegű rulírozó hitel összege 545 millió dollárra emelkedett új bankok bevonásával. Árfolyamhatásra nem számítunk.

- Az ArcelorMittal bejelentette, hogy 139,5 millió euró értékben vásárol vissza 4,625%-os kamatozású 2014-ben lejáró kötvényeket. A tranzakció kismértékben növeli a vállalat pénzügyi eredményét, azonban árfolyamhatást nem vált ki.

- Banco Bilbao, Banco Santander: A spanyol jegybank olyan szabályozási tervezettel állt elő, ami 25%-ban korlátozná a spanyol bankok számára a készpénzben kifizethető osztalék nagyságát a 2013-as évben. Ennek fő oka a tőkemegfelelés növelése. A hír negatív a spanyol bankok számára, mivel az előrejelzések szerint több bank esetében is ennél nagyobb osztalék kifizetési rátát jeleztek előre, ugyanakkor a szabályozás csak egy évre szól és csak a készpénzben fizetett osztalék nagyságát korlátozza.

- A BNP Paribas bejelentette, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt elhalasztja a lengyelországi leányvállalatának IPO-ját. A lengyel magán-nyugdíjpénztári rendszer jelenleg átalakítása eladói nyomás alá helyezi a lengyel részvénypiacot, így a BNP mostani döntése logikus, ugyanakkor negatívnak ítéljük meg, hogy a leányvállalat értékesítésére az eredeti tervekkel ellentétben csak később kerül sor.

- Német sajtóértesülések szerint a Commerzbank eladná a speciális befektetésekkel foglalkozó befektetési alapját kezelő üzletágát az egyik konkurens vállalat számára. Az alap teljes értéke 1.600 millió euró. A bank már korábban bejelentette, hogy értékesíti letétkezelő üzletágát is, az újság értesülései szerint a két tranzakció együttesen 500 millió eurót meghaladó bevételt eredményezhet.

- A teherautó piac 2020-ra 50%-kal bővülhet (évi 6%-os növekedést jelent) a Daimler teherautó részlegének vezérigazgatója szerint, aki egy berlini konferencián beszélt. A kínai, indiai és brazil piacon lehet a legnagyobb növekedés. Az európai autószektorral kapcsolatban azonban nem volt optimista a vezérigazgató, szerinte még nem látni az alagút végét.

- A Siemens felvásárolt két céget, a Sky Eye Transportation Systems és a SONA BLW vállalatokat, hogy tovább bővítse a vasúti automatizálási portfolióját. A vasúti automatizálás valamennyi szegmensére kiterjed a Siemens szaktudása a felvásárlást követően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.