BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soha nem volt még ennyi eurós magyar állampapír a befektetőknél

Májusban 563 millió euró értékben vásároltak a befektetők a Prémium Euro Magyar Államkötvényből (P€MÁK). A teljes állomány közel 1,65 milliárd euróra emelkedett május végére – közölte az ÁKK.

2013. május végéig, a P€MÁK bevezetése óta eltelt időszak alatt 1645 millió euróra változott a teljes állomány mennyisége. Az idei öt hónap állomány-növekménye 1337 millió euró. Ebből a mennyiségből a május havi növekedés 563 millió eurót tett ki. A befektetők az ötödik hónapban csupán 13 ezer euró értékben váltottak vissza kötvényből. A teljes állományt tekintve a háztartások részaránya 13  százalék, a belföldi intézményi befektetőké 83,4  százalék, a külföldieké pedig 3,6  százalékos.

Az ÁKK Zrt. márciusban és május elején 100-100, majd a hónap közepén újabb 150 millió euróval megemelte a 2016/X megnevezésű kötvény értékesíthető mennyiségét. Mivel az állomány így az 1 milliárd euró közeli szintre emelkedett, ezért a kibocsátó 2013. május 17-ei hatállyal lezárta annak forgalmazását.

Az adósságkezelő a múlt hónapban a folyamatos értékesítés biztosítása érdekében 2016/Y megnevezéssel, 500 millió eurónyi mennyiségben új sorozat értékesítését kezdte meg, melynek kamata 3,95 százalék. A kamat alapját – az időközben jelentősen lecsökkent infláció miatt - 1,7 százalékban, a prémiumot pedig 2,25 százalékban határozta meg az ÁKK. Zrt. Az új sorozatból május végéig 17,8 millió euró értékben vásároltak a befektetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.