BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A térségünk részvénypiacai megsínylették a negatív hangulatot


Míg a kelet-közép európai régió államkötvényei többségénél tapasztalható hozamcsökkenések a globális likviditási kínálat kedvező hatásait tükrözik, a részvénypiacok jobban megsínylik a feltörekvő piacokat uraló negatív hangulatot – áll a Raiffeisen Research elemzésében. Ez különösen Oroszország és Lengyelország nagy részvénypiacait érintette érzékenyen, míg Magyarországnak, Horvátországnak és Romániának sikerült az év eleje óta folyamatosan pozitív eredményt felmutatnia, ha kis mértékűt is.

Az amerikai Federal Reserve politikájának módosításáról folyó tárgyalások a régiós piacokra is kedvezőtlenül hatnak majd. Így Kelet-Európa szerte a részvénypiacok először egy korrekciós időszakon esnek majd át, de később, a 2013-as év vége felé a bizakodóbb gazdasági várakozások hatására várhatóan javulnak a feltételek – áll az elemzésben.

Az államkötvényeknél a nemzetközi tőkebeáramlás kedvezőtlen hatásait kiegyenlítik a belföldi kamatokkal kapcsolatos pozitív fejlemények. Az orosz államkötvények és vállalati kötvények vonzó hozampotenciált kínálnak 3-12 hónapos időtávon – vélik az elemzők. A lengyel és román államkötvények szintén vételre javasolhatók, 2-6 hónapos futamidőre.

A Raiffeisen Centrobank (RCB) elemzőinek előrejelzése szerint az osztrák tőkepiac és a régió tőzsdéi semlegesen alakulnak majd a nyári hónapokban. A szeptember végi ATX-előrejelzés 2330 pont, mely hozzávetőleg 5 százalékos emelkedésnek felel meg a harmadik negyedévben. Az év végére újabb lendületet kaphat a növekedési dinamika, a vezető osztrák index elérheti a 2550 pontot. Jóllehet az osztrák, német és amerikai államkötvények esetében újabban jelentős emelkedést tapasztalhattunk, Bernd Maurer, az RCB vezető elemzőjének helyettese mégis a részvényekre hívja fel a figyelmet, amelyek más eszközkategóriákkal összehasonlítva vonzó befektetésnek számítanak.

Az RCB elemzői az osztrák részvények között az RHI, a Flughafen Wien és a Lenzing papírjait favorizálják. A kelet-közép európai régióban a Raiffeisen elemzői egy rendkívül kedvező vállalatfelvásárlási tranzakció miatt a lengyel telekommunikációs cég, a Netia, a hozamnövekedés haszonélvezőjeként a cseh Komercni Banka papírjait tartják mindenképp figyelemre méltónak. A magyarországi cégek közül az Egis a kedvenc, amely az orosz piac gyors növekedéséből részesedik. Oroszországbanpedig a Raiffeisen elemzői a Magnit üzletlánc helyi kereskedésben résztvevő részvényeit ajánlják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.