BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aranybánya és Fukusima: Az év legpocsékabb és legjobb befektetései

Az árupiacokban érdekelt befektetők szempontjából nagyon rosszul alakult az első félév, viszont az atomenergia és az elektromos járműgyártás jó választás lehetett – derül ki a Bloomberg legjobb és legrosszabb befektetéseket bemutató első féléves összesítéséből.

A hírügynökség adatai szerint az amerikai piacon – a nagy kapitalizációjú papírok között – a Tesla Motors részvénye bizonyult a legjobb választásnak az első féléves teljesítménye alapján. A Tesla részvénye 217 százalékos emelkedést produkált az első hat hónapban, amelyet július első hetében újabb 12 árfolyamnövekedéssel fejelt meg. A jó teljesítmény hátterében az áll, hogy a cég hosszú évek után most először produkált pozitív eredményt.

A legrosszabb teljesítményt nyújtó amerikai részvény egy aranybányászatban érdekelt társaságé. A Newmont Mining Corporation tulajdonosai 35,5 százalékos árfolyamcsökkenéssel voltak kénytelenek szembenézni az első hat hónapban. A rossz teljesítmény mögött nyilvánvalóan az arany első félévben mutatott esése áll. Az arany a június 28-ig terjedő időszakban 26,3 százalékkal esett az év végi záróárához képest, múlt héten pedig még mindig 23,5 százalékos mínuszban tartózkodott. Ezzel együtt – állapítja meg a Bloomberg elemzése – még mindig nem az arany számított a legrosszabbul teljesítő árupiaci terméknek az első félv alapján, hiszen az ezüst árfolyama 34 százalékkal csökkent.
Az amerikai piacon kívül ezúttal egy japán részvény bizonyult a legjobbnak.

A Tokyo Electric Power Company (Tepco) árfolyama 149 százalékos emelkedést produkált hat hónap alatt. A cég egyéb létesítmények mellett a fukusimai atomerőművet is üzemeltette, és a katasztrófa után töredékére esett az árfolyama: most viszont, hogy a japán kormány fontolgatja egyes atomerőművek újraindítását, új életre kelt a részvény. A legrosszabbul teljesítő részvény a spanyol Bankia SA hitelintézeté, amely 88 százalékot veszített hat hónap alatt az értékéből.

Az adatokat ugyanakkor az elemzés szerint a helyükön kell kezelni, hiszen ritkán fordul elő, hogy egy adott részvény több egymást követő évben is hasonló teljesítményt nyújtson. Jó példa erre az Apple, amely tavaly még 31 százalékos növekedést produkált a tőzsdén, most viszont 20 százalékos mínusznál jár.

Itthon eddig az Egis vezet

A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX 4,68 százalékot emelkedett hat hónap alatt. A nagypapírok közül a félév nyertese az Egis lett, amelynek árfolyama csaknem 25 százalékot emelkedett az év eleje óta. A másik gyógyszergyár, a Richter árfolyama 6,24 százalékot csökkent június végéig. Az OTP 14,58 százalékot emelkedett hat hónap alatt.

A nagypapírok közül a Mol és a Magyar Telekom árfolyama is esett. A Mol bő 4,5 százalékos mínuszban zárt januártól júniusig, a Magyar Telekom árfolyama 9,33 százalékkal került lejjebb.

A nagypapírok közül a Mol és a Magyar Telekom árfolyama is esett. A Mol bő 4,5 százalékos mínuszban zárt januártól júniusig, a Magyar Telekom árfolyama 9,33 százalékkal került lejjebb. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.