BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évszázados pánik az arany piacán – Megáll a hanyatlás?

Azok, akik aranyalapokba fektetnek be – amelyek értéke ez év második negyedében rekordösszegnek számító 44,7 milliárd dollárra esett – vélhetően jobb eredménnyel számolhatnak az év második felében – olvasható a Bloomberg elemzésében.

Az amerikai hírügynökség szerint az aranyár 12 év után várhatóan az első éves csökkenését szenvedi el, miután több befektetőnek megrendült az aranyba, mint értékmegőrző eszközbe (menedékbe) vetett hite.

A menekülés azonban máris fokozta a keresletet az ékszerek és az érmék iránt az egész világon, és a második félévben rendszerint a fizikai kereslet növekedése következik be az esküvők és a vallási ünnepek miatt, amelyeket Ázsiában – így a legnagyobb vásárlónak számító Indiában és Kínában – tartanak.

Londonban idén az arany unciánkénti ára – azonnali szállításra – 27 százalékkal esett, 1220,35 dollárra. A második negyedben az árcsökkenés 23 százalékos volt, a legnagyobb mértékű legalább 1920 óta a Bloomberg által gyűjtött adatok szerint.

Befektetők rekord magasságúnak számító 2632,5 tonnát halmoztak fel tőzsdei kereskedésű termékek (ETP - Exchange Traded Products) révén, miközben példátlan mennyiségű pénznyomtatás ment végbe a központi bankok részéről.

A Federal Reserve elnöke, Ben S. Bernanke pedig június 19-én azt jósolta, hogy az eszközök vásárlása lassulhat, ha az (amerikai) gazdaság helyzete javul. A Fed havi szinten 85 milliárdnyi eszközt vásárol a mennyiségi enyhítést harmadik körének (QE3) keretében.

A dollárindex a legmagasabb szintet érte el 2010 óta.

A negyedik legnagyobb felhasználónak tekintett Törökországba irányuló aranybevitel mennyisége – több mint megkétszereződött – áprilisban 45,5 tonnára növekedett, ami 4 és fél éves csúcsot jelent. Májusban és júniusban pedig több mint 43 tonnánál tartott a behozatak az isztambuli aranytőzsde internetes adatai szerint. A török fogyasztók tavalyi keresletére vonatkozó adat szerint ebből az ékszereknek szánt arany mennyisége mintegy 60 százalékot tett ki.

Kínában az azonnali szállításra szóló egy rúd arany ára átlag 37 dollárral haladta meg ez év június közepe óta a londoni árat a sanghaji aranytőzsde adatai szerint. A növekedés a kereslet erősödését jelzi - közölte július 8-án a Standard Bank Group.

Noha az alacsonyabb árak vonzóbbá teszik a fizikai vásárlásokat, és kevésbé nyereségessé a bányászatot, az utóbbi hónapokban egyfajta "elmozdulás" figyelhető meg az arany fizikai és befektetési piaca közti viszonyban – véli Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégiai részlegének vezetője Koppenhágában. Szerinte a kamatok növekedése és az erősebb dollár továbbra is nyomás alatt tartják majd az aranyat, függetlenül attól, hogy mennyire erős a fizikai kereslet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.