BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OTSZ: felháborodva, de megszavazták a részvénycserét a takarékok

Nagy felháborodással, de törvénytisztelő felelőséggel az eddig megtartott valamennyi közgyűlésen igennel szavazott a takarékszövetkezetek tagsága a takarékbanki részvényeik cseréjére - mondta Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezető igazgatója pénteken a MTI érdeklődésére.

Az OTSZ ügyvezetője jelezte: a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló, július 13-án hatályba lépett új törvény alapján július 28-ig kell megtartani azokat a takarékszövetkezeti közgyűléseket, amelyeken a tagok megadják a tulajdonosi felhatalmazást a takarékbanki részvények lecserélésére. A jogszabály értelmében a takarékoknak le kell adniuk meglévő B típusú szavazatelsőbbségi jogokkal felruházott részvényeiket, amelyek a Takarékbanknál letétbe kerülnek, s erről nyilatkozniuk kell a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF). A leadott részvényekért cserébe pedig egy darab C típusú részvényt kapnak. 

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség tagszervezeteinek 80 százaléka már megtartotta a hét közepéig a közgyűléseket, és a fennmaradó taggyűlésekre is sor kerül a hétvégéig - tájékoztatott Varga Antal.

"Nagy felháborodás mellett, de törvénytisztelő felelőséggel eddig valamennyi közgyűlésen igennel szavaztak a részvénycserére" - jelezte az OTSZ ügyvezetője, hozzátéve, hogy kényszerhelyzetben döntenek a tagok, hiszen a jogszabály értelmében a PSZÁF visszavonja a működési engedélyt attól a hitelintézettől, amely nem fogadja el a részvénycserét. 

Problémát okoz a takarékok számára az is, hogy nem tudják, milyen jogokat testesít majd meg az új részvény - emelte ki Varga Antal. 

Rámutatott: a takarékok és a tagság jelentős része továbbra is alkotmányellenesnek és tulajdonjogot sértőnek tartja a törvényt, amely ellen az Alkotmánybírósághoz fordultak felülvizsgálati kérelemmel, az alapvető jogok biztosához küldött beadványt pedig több ezer tag is aláírta.

Kifejtette: a takarékszövetkezeteknek augusztus végéig még egyszer össze kell hívni a takarékok tagságát, hiszen el kell majd fogadniuk a szövetkezeti hitelintézet - központilag készített - új alapszabályát. 

A Takarékbank augusztus 27-ére kitűzött közgyűlésén a Magyar Posta által végrehajtandó 655 millió forintos tőkeemelésről és a bank új alapszabályáról is döntést kell hozni. A jogszabály alapján az a szövetkezeti hitelintézet, amely a bank közgyűlésén nemmel szavaz, lemond a bankban levő tulajdonrészéről, az MFB javára. A tőkeemelést követően a magyar állam közvetetten többségi tulajdonos lesz a Takarékbankban - emlékeztetett Varga Antal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.