BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi csúcsok dőltek

Mozgalmasan telt a hét a hazai tőzsdén. Több napon is emelkedett a BUX, de nem volt felhőtlen az öröm.

A hét elején még határozott léptekkel haladt a BUX index a 19 880 pontos lokális maximum irányába, de csütörtökön megakadt a pozitív széria, és látványos mélyrepülés indult a piacon. A június vége óta tartó emelkedést egyelőre csak fellángolásnak lehet nevezni, tartósabb emelkedő trend akkor indulhatna a piacon, ha a 19 880 pontos maximum után a 20 000 pontos ellenállást is leküzdené az árfolyam.

A hét egyik nyertes papírja a Richter, amelyet a részvényfelaprózás híre hajtott a 3 600 forintos ellenállás fölé. Múlt héten volt a nagy esemény, amikor a részvények névértékét tizedelték, és ezzel párhuzamosan természetesen az árfolyam is tizedére esett. A papírokkal a még szokatlan 3 600 feletti szinten kereskedtek pénteken, ami egyúttal egy fontos technikai szintet is jelöl. A következő ellenállások 3 600 forint felett 3 750 és 3 800 forintnál vannak.

Az OTP a hét közepén áttörte a lélektanilag fontos 5 000 forintos szintet és az 5 135-nél húzódó rés alját is megérintette. Ekkor azonban jött a feketeleves, és pillanatok alatt visszaesett 4 900 forintig az árfolyam. A rés teteje 5 200 pontnál található, felette pedig az 5 300 pontos lokális maximum jelent ellenállást.

A tengerentúli piacok bravúros teljesítményt mutattak a múlt héten. Az S&P500 index hat napig emelkedett egyhuzamban, és új történelmi csúcsot állított be. A második negyedéves gyorsjelentési szezon kezdetét vette az Alcoa alumíniumipari óriás gyorsjelentésével. Bár a jelentés hajszálnyival jobb lett a várakozásoknál, de azt is figyelembe véve, hogy az utóbbi hónapokban legalább 50 százalékkal módosították lefelé az elemzők az előrejelzéseiket, már nem olyan fényes a társaság teljesítménye.

A piacok jó hangulatát azonban nem lehetett elrontani. Ben Bernanke, a Fed elnökének szerdai beszéde katalizátorként szolgált az árfolyamoknak. A börzék azután kapcsoltak még nagyobb fokozatra, miután Bernanke azt mondta, hogy a laza monetáris kondíciók még hosszú ideig fennmaradhatnak, és az eszközvásárlási programot sem szünteti meg a Fed jövő év közepe előtt. Az S&P500 index hamarosan újabb történelmi csúcsra kapaszkodhat, és folytatódhat az emelkedő trend. Az 1 687 pontos maximum áttörésével elérhető közelségbe kerülnek az 1 700 pont feletti szintek is.

Emelkedésbe kapcsolt az arany

Az elmúlt hetek esése után emelkedő trend alakult ki az arany árfolyamában, és csak pénteken kerültek ismét többségbe az eladók. A hét egészét tekintve 50 dollárral drágult a nemesfém unciánkénti árfolyama. Az emelkedésnek több mint a fele csütörtök hajnalban következett be, Ben Bernanke beszédét követően. A piaci várakozások szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy szeptembertől kezdődően havi 10 milliárd dollárral csökkenhet a 85 milliárdos eszközvásárlási volumen értéke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.