BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

303 fölött az euróárfolyam, 308 lehet a következő célpont

Rövid időre 303,5 magasságában, április eleje óta nem látott magasságban is megfordult az euró/forint árfolyam szerdán.

Az euró árfolyama kedden délelőtt lépte át a 300 forintos szintet, majd tovább emelkedett. Ebben a vártnál nagyobb, 20 bázispontos kamatvágás is szerepet játszott, az országgal kapcsolatos kockázatokat pedig erősítették a devizahitelesek megmentéséről szóló újabb hírek.

Szinte biztos, hogy a 300-as „lélektani” határt elfelejthetjük – mondta a Világgazdaság Online-nak Soós Róbert, az XTB Magyarország elemzője. A szakember rámutatott: a következő ellenállás 308-nál (az idei csúcs magasságában) van, és nem kizárt, hogy ezt akár már a jövő hét elején tesztelni fogja a piac. Szeptember elején ugyanakkor sok fontos piaci szereplő tér vissza szabadságáról, ami felgyorsíthatja az eseményeket.

A forint ellen szólhat a Fed szeptemberre várt bejelentése a mennyiségi lazítás lassításáról, ez ugyanis a kockázatvállalási hajlandóságot visszavetné, amit a feltörekvő piaci devizák azonnal érezni fognak. A szíriai helyzet miatti olajársokk ugyanakkor valamennyi meghatározó jegybank mozgásterét szűkítheti, erősítve ezzel a kockázatkerülést – emelte ki Soós Róbert.

Egy euró szerda délután negyed 2-kor 302,70 forintot ért a bankközi devizapiacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.