BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengült a forint a mai kamatdöntés előtt

Gyengült tegnap a forint árfolyama, s az EURHUF a mai nyitásban ismét a 300-as szint közelébe került. Az elmúlt napokban látott forinterősödés tehát ismét nem bizonyult tartósnak, azaz ismét elkezdődhet a 301-302-nél lévő ellenállási szintek tesztelése. Amennyiben tartósan ezen szintek fölé kerül a devizapár, további forintleértékelődés jöhet. Ami pedig az esetleges forinterősödést illeti, lefelé 296-nál, majd ezt követően a 200 napos mozgóátlagnál vannak erősebb támaszok, írják az Erste elemzői.

Határozott irány nélküli kereskedés mutatkozott tegnap a forintpiacon, összességében gyengülés következett be a reggeli nyitószintekhez képest. A ma reggeli órákban folytatódott a gyengülés, s az EURHUF ismét közelíti a 300-as szintet. E mögött a külső piaci környezet romlása, a kockázatkerülés erősödése állt, miután a piacok tartani kezdtek egy esetleges amerikai katonai beavatkozástól Szíriában. Itthon ma két fontosabb esemény lesz, melyek hatást gyakorolhatnak a forintpiacra. Az MNB Monetáris Tanácsa délután dönt a kamatokról, s várakozások szerint 10 bázisponttal 3,90 százalékra csökkentik majd az alapkamatot. Másrészt pedig ma találkoznak a kormányzat és a Bankszövetség képviselői, ahol a devizahiteles mentőcsomagról tárgyalnak majd. Döntés azonban várhatóan még nem születik a mai napon.

Továbbra sem mutatkozott érdemi elmozdulás az állampapírok másodlagos piacán. Az elmozdulások mértéke a referenciahozamok esetében egyik lejáraton sem haladta meg a 2bp-ot. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz, a felkínált mennyiség a szokásosnak megfelelően 50 Mrd forint.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon nem történt jelentős elmozdulás az EURUSD árfolyamában a tegnapi nap folyamán, és egyelőre a ma reggeli órákban sem. Az árfolyam 1,3380-ról 1,3368-ra csökkent, és hasonló mértékű csökkenés látható ma reggel is a devizapiacon. Emelkedéssel kezdődött a kereskedés a tengerentúli börzéken, a jó hangulat azonban gyorsan elillant, és zárása pirosba fordultak az indexek (Dow -0,43 százalék, Nasdaq -0,01 százalék, S&P500 -0,4 százalék). A piacok John Kerry szavai után indultak el lefelé, az amerikai pénzügyminiszter a szír kormány múlt heti vegyi támadásával kapcsolatban szólalt meg. Egyre valószínűbb az amerikai katonai beavatkozás, de a Fehér Ház szóvivője szerint Obama elnök még mérlegeli, hogy mi legyen a válasz. Az európai börzéken vegyesen mozogtak az indexek (FTSE100 0,7 százalék, DAX 0,21 százalék, CAC40 -0,06 százalék). Ázsiában a Nikkei 0,7 százalékot, a Hang Seng 0,4 százalékot csökkent, miközben a Shanghai index nem produkált érdemi elmozdulást. Az árupiacon a WTI kőolaj 106,2 dolláron állt ma reggel, a Szíriával kapcsolatos hírek hatottak leginkább. Ennek a hatására más, jelentős olajtermeléssel rendelkező arab államokban is nőhet a politikai feszültség, ami hathat az olaj kínálatára.  Az arany 1.402 dolláron állt ma reggel, a növekvő geopolitikai feszültség miatt is vásárolták a nemesfémet. A hírek szerint mind az orosz, mind a kazak jegybanki aranykészlet nőtt júliusban, ami szintén segítette az emelkedést. Mínuszban vannak a határidős indexek a reggeli órákban.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a tartós cikkek rendelésállománya a várt -4 százalék helyett 7,3 százalékkal esett vissza júliusban. Az előző havi adatot 4,3 százalékról 3,9 százalékra lefelé korrigálták.

A CNBC Obamához közeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Larry Summers-t jelölheti a Fed élére az amerikai elnök. Summers az elnök régi bizalmasa, illetve korábban pénzügyminiszter is volt.

A KSH közleménye szerint 2013 május-júliusában a foglalkoztatottak száma 56 ezer fővel volt magasabb, mint a megelőző év azonos időszakában. A munkanélküliségi ráta 10,1 százalékra csökkent az április-júniusi 10,3 százalékról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.