BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kezdők és újrakezdők a tőzsdén

A jelenlegi piaci környezet nem kedvez a konzervatív befektetéseknek. Ma viszont már a rutintalanabb ügyfelek is bátrabban kipróbálhatják magukat a tőzsde világában

A jegybanki alapkamat folyamatos csökkenésével egyre inkább előtérbe kerülhetnek magasabb hozammal kecsegtető, ám kockázatosabb befektetési lehetőségek. Ám a lakosság kevesebb bizalommal van az ilyen jellegű, esetleg nagyobb figyelmet igénylő befektetések iránt. Vajon mi lehet ennek az oka? Napjaink nehéz gazdasági helyzetében még meg is érthető. A bankfiókokban is inkább a biztonságos, fix kamatozású, rövid lejáratú bankbetéteket ajánlják, de ezek mellett ott vannak még a befektetési jegyek biztonságosabb formái, nyílt és zárt végű alapok, melyeket akár a pár napos időtávtól a többéves időtávig választhatunk, és akár adómentességet is elérhetünk. De egyáltalán találkozott-e már valaki bankfiókban tőzsdei termékekkel? Hallotta-e már a certifikát szót?

Bizonyára kevesen válaszolnák, hogy igen. Pedig az ilyen jellegű befektetések magukban hordozzák a nagyobb nyereség lehetőségét, egy kis izgalmat a pénzügyi világban, betekintést a gazdasági helyzetbe és a tőzsde világába. Az új számlanyitóknak, még ha nem is rendelkeznek pénzügyi ismeretekkel, számos lehetőségük van ismerkedni ezekkel a piacokkal. Rengeteg online csatlakozási lehetőség (webináriumok) és akár személyes oktatás is szerepel a brókercégek kínálata között, akár elemzési hírlevelekre is feliratkozhatnak, és minden reggel frissen értesülhetnek az aktuális piaci helyzetről. Aki nem próbálja meg, sosem tudhatja meg igazán, milyen ez a világ. Már pár tízezer forinttal elkezdhető. Ám ügyelnünk kell arra, hogy olyan forrásainkkal kereskedjünk, amire előre láthatólag rövidtávon nem lesz szükségünk – ugyanis a papírok árfolyamának csökkenésekor rövid idő alatt jelentősebb veszteséget is realizálhatunk.

A számlanyitásokat megkönnyítik a brókercégek internetes oldalaikon történő előzetes regisztrációk. Érdemes előre körülnézni a honlapokon, hiszen itt kedvezményes számlanyitásokra bukkanhatunk, akár alacsonyabb tranzakciós díjakkal és Real-Time kedvezményekkel találkozhatunk. Az itt található hasznos információkkal már felkészültebben érkezünk a fiókba és kérdéseinket is előre összegyűjthetjük. Akik már egyszer megégették magukat, nem szívesen térnek vissza a „tett színhelyére”. Pedig ez nem jelenti azt, hogy ők nem képesek jól kereskedni. Lehet, csak egy rossz szériát fogtak ki, rosszkor szálltak be az üzletbe, vagy egyáltalán nem voltak felkészültek. De lehet-e a tőzsde világára egyáltalán kellően felkészültnek lenni? Talán az egyetlen lehetőség az újrakezdéshez: tanulni a saját hibáinkból. Érdemes mindent feljegyeznünk, akár egy kereskedési naplót is vezetnünk. Ha pedig kellően be szeretnénk biztosítani magunkat, mindig legyen egy stop-loss megbízásunk.

A részvények és a nők

De mi a helyzet a nőkkel és a tőzsdével? Ezt a két fogalmat is ritkán látjuk egy szófordulatban. Pedig létezik. Talán a nők azok, akik a legjobban idegenkednek a részvények világától. Pedig nem kellene: a nők talán megfontoltabbak és kisebb lendülettel vetik bele magukat a kockázat világába, mint a férfiak, ami itt nem is annyira hátrány.

Még előnyt is kovácsolhatnak belőle. Innentől kezdve pedig egyenes az út a sikerig. És mi lehetne még nagyobb öröm egy nőnek a mai világban, mint az anyagi függetlenség?


Még előnyt is kovácsolhatnak belőle. Innentől kezdve pedig egyenes az út a sikerig. És mi lehetne még nagyobb öröm egy nőnek a mai világban, mint az anyagi függetlenség?

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.