BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tud elszakadni a 300-as szinttől az euró/forint

Tegnap ismét 300 forint fölé emelkedett az euró árfolyama, és ma reggel is e szint felett kezdte a napot a devizapár (azóta némi forinterősödés megfigyelhető). Technikai szemmel egyre nagyobb az esély arra, hogy a 301-302 forint körött húzódó ellenállás-zónát a kurzus hamarosan áttörje, ugyanis már négyszer megrohamozta ezt a szintet az árfolyam, és a legutóbbi roham (a hét eleje) óta nem tud elszakadni ezektől a szintektől a devizapár, írják az Erste elemzői.

Nem mutatott nagy elmozdulásokat a forint árfolyama az euróval szemben, az továbbra is a 300-as szint körül ingadozott. A reggeli nyitásban valamivel a 300-as szint felett tartózkodik az EURHUF. A tegnapi Fed jegyzőkönyv nem igazán tisztázta a helyzetet az eszközvásárlási program befejezésével kapcsolatosan. Összességében így maradt a piacokon a bizonytalanság, ami a határozott irány nélkül kereskedés folytatódását sugallja a forintpiacon is. A jövő keddi MNB kamatdöntés egyre inkább a figyelem középpontjába kerülhet. A várhatóan folytatódó kamatcsökkentési ciklus, illetve a devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatos bizonytalanságok továbbra sem sugallnak érdemi forinterősödést.

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción a maximális hozam 4 százalék lett. Közepes nagyságú kereslet mellett az ÁKK az eredetileg tervezettnek megfelelően 50 Mrd forintot bocsátott ki a papírból. Ma kötvényaukciók lesznek, a 3, az 5 és a 10 éves papírból a felkínált mennyiség összességében 35 Mrd forint lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az 1,34-es szint megfogni látszik az emelkedő trendet az EURUSD árfolyamában. Bár az árfolyam némileg fölé szúrt az 1,34-es szintnek, az ellenállás végül megfordította az irányt, és már délelőtt egy csökkenő trend volt tapasztalható, ami kitartott a nap hátralévő részében is. A nyitó 1,3417-es árfolyam zárásra így 1,3355-re mérséklődött. Tovább folytatódó esést láthattunk az amerikai tőzsdén. A Dow 0,7 százalékot, a S&P 0,6 százalékot, a Nasdaq 0,4 százalékot csökkent. Kisebb napon belüli hullámvasutat eredményezett a Fed legutóbbi üléséről készült jegyzőkönyv megjelenése, annak ellenére is, hogy az viszonylag kevés újdonságot tartalmazott. Európában az FTSE 100 0,97 százalékot, a DAX index 0,18 százalékot, a Cac 40 pedig 0,35 százalékot csökkent. Ázsiában a kedvező kínai adat ellenére mérsékelt csökkenés volt tapasztalható. A Hang Seng 0,6 százalékot, a Nikkei 0,4 százalékot, a Shanghai index 0,1 százalékot csökkent. A HSBC által publikált előzetes augusztusi PMI 50,1 pontos értékével jelentősen felülmúlta a 48,2 pontos várakozást. Az árupiacon az amerikai WTI kőolaj ma reggel 103,7 dolláron állt, ami több mint egy dolláros csökkenés a tegnapi záróárhoz képest. A piac egyre inkább arra számít, hogy a Fed szűkíti az eszközvásárlási programját, ami negatívan hathat a kőolaj árára. A cushing-i készletek jelentősen csökkentek, de hírek szerint most a Mexikói-öböl felől folyik az olaj a kontinens belsejébe, így ez a kéthónapos csökkenő trend megállhat. Az arany ára érdemben nem változott tegnap, 1.365 dolláron volt ma a nemesfém jegyzése. Vegyes a kép az amerikai határidős piacokon.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A tegnap közzétett Fed jegyzőkönyv nem okozott nagy meglepetést. Az eszközvásárlási program volumenének csökkentése az év végét megelőzően elkezdődhet, de pontos menetrendet erre most sem adott a jegybank szerepét betöltő intézmény. Új elemként felmerült, hogy a piaci hatásokat egynapos passzív repo bevezetésével kezelné a Fed. Eközben a vártnál magasabb lett a használt lakás értékesítések száma júliusban a tengerentúlon, a várt 5,15 millió helyett 5,37 millió ingatlan cserélt gazdát.

A KSH adatai szerint a bruttó bérek 3,7 százalékkal nőttek júniusban. A közszférában a tavalyihoz képest igen nagy volt a nem rendszeres kifizetések mértéke. A rendszeres keresetek azonban a versenyszférában csupán 2,8 százalékkal, a közszférában 2,5 százalékkal nőttek (igaz, a közfoglalkoztatottak nélkül a növekedés 4,7 százalék volt). Jó hír, hogy a versenyszférában az alkalmazásban állók száma már alig csökken tavalyhoz képest.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára egy interjúban elmondta, hogy a jegybank is szerepet vállalhat a devizahiteles mentőcsomagban. Az államtitkár azt is elmondta, hogy még az idén sor kerülhet egy újabb dollár kötvény kibocsátásra. Ebben az évben ugyan már nincs devizaadósság visszafizetési kötelezettsége a magyar államnak, azonban az IMF kölcsön visszafizetése augusztusban számottevően csökkentette az állam likvid tartalékait. Jövőre összesen 5,3 Mrd eurót kitevő devizában denominált adósság jár le, így valóban célszerű lehet a tartalékok feltöltése már az idei évben. Pontos időpontja a tervezett kötvénykibocsátásnak egyelőre nem hangzott el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.