BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jó nemzetközi hangulat erősíti a forintot

Enyhe erősödéssel zárt pénteken a forint, majd a folyamat a ma reggeli nyitásban felgyorsult. A továbbiakban 298-nál és 296-nál látunk fontosabb támasz-szinteket, melyeknek áttörésére lenne szükség ahhoz, hogy a már egy jó ideje tartós gyengülő trend megtörjön, írják az Erste elemzői.

Az elmúlt heti mozgásokat nézve azt láthatjuk, hogy a forint továbbra is inkább gyengülés, mintsem az erősödés irányába hajlik. Fundamentális oldalról ez nem mondható meglepőnek: mind a Növekedési Hitelprogram kiterjesztése, mind a további kamatcsökkentésre tett jegybanki utalások a forint gyengülésének irányba mutatnak. A pozitívabbá váló nemzetközi hangulatban azonban ma reggel erősödött a forint, miután a piac azt gondolja, hogy Lawrence Summers Fed-elnökjelölti poszttól való visszalépése növeli a huzamosabb ideig fennmaradó laza monetáris politika valószínűségét az USA-ban. A szerdai Fed bejelentések lehetnek a héten a forintpiacon is a figyelem középpontjában. Amennyiben az amerikai jegybank a vártnál lazább álláspontot fog képviselni, akár tovább is erősödhet is a hazai deviza.

A hét utolsó napján az állampapírok másodpiacán csökkentek a hozamok, a 3-15 éves szakaszon összességében 11-19bp-al. A héten a Fed kamatdöntésére és a csütörtöki kötvényaukciókra figyelhetnek leginkább a piaci szereplők.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD devizapárban érezhető mértékű emelkedés ment végbe, az árfolyam 1,3307-ről 1,3357-re emelkedett. Mérsékelt emelkedéssel zárták a pénteki kereskedést a vezető tengerentúli indexek (Dow 0,49 százalék, Nasdaq 0,16 százalék, S&P500 0,27 százalék). A nyugat-európai börzék oldalaztak pénteken, majd zárás előtt elindultak felfelé (FTSE100 -0,08 százalék, DAX 0,18 százalék, CAC40 0,2 százalék). Ázsiában a Hang Seng, a Shanghai index és a Nikkei egyaránt emelkedéssel kezdte a hetet. Az árupiacon a WTI ma reggel 107,5 dolláron forgott, a pénteki 108 dollárnál magasabb záróár alatt. Az olajra negatívan hatott az a szíriai terv, mely szerint az amerikai erők gyűjtenék össze az ország vegyi fegyvereit. Ez csökkenti egy azonnali beavatkozás esélyét. A piac továbbra is spekulál, hogy mikor kezdődik a Fed kötvényvásárlási programjának szűkítése, ami általánosságban csökkentené a likviditást, és lefelé nyomná az olaj és az arany árat. Az arany 1.325 dollár körül mozgott ma reggel. Egyre több vezető brókeriroda adott ki negatív várakozást, ami szintén kedvezőtlenül hatott az árfolyamra. Egyesek már 1.000 dollár alatti év végi aranyárat várnak. Pluszban vannak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének szeptemberi előzetes értéke a várt 82 pont helyett 76,8 pont lett. Ilyen alacsony értékre április óta nem volt példa.

A legfrissebb hírek szerint Lawrence Summers azt kérte az amerikai elnöktől, hogy vegye ki a nevét a Fed elnöki posztjára esélyesek sorából. A második legesélyesebb jelölt, Janet Yellen kerülhet így a Fed élére jövőre.

Oroszország és USA megegyezett a hétvégén, hogy nem lesz katonai beavatkozás, amennyiben Szíria 2014 közepéig elpusztítja az összes vegyi fegyverét.

Heti kitekintő:

USA: A hét az USA-ban az augusztusi ipari termelési adatok közzétételével indul, ahol a piaci konszenzus a júliusi stagnálás után kisebb emelkedést vár. Kedden az augusztusi inflációs adatok lesznek. Szerdán a megkezdett házépítések és a kiadott építési engedélyek augusztusi adatait ismerhetjük meg. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák mellett használt a lakás-értékesítések augusztusi, a Philadelphiai Fed index szeptemberi és a „Leading Indicators” kompozit makromutató augusztusi értékét teszik közzé.

A makroadatokon kívül a Fed kétnapos ülése lesz leginkább a fókuszban. A piaci konszenzus szerint 10 milliárd dollárral vághatja meg az amerikai jegybank az eszközvásárlások jelenlegi havi 85 milliárd dollárt kitevő szintjét, ami a monetáris szigorítás irányába mutató lépés lenne. Emellett azonban nem kizárt, hogy a Fed még enyhébb hangvételt üt meg a jövőbeni kamatpályára vonatkozóan, ami a továbbra is alacsony inflációt és az amerikai munkapiac csökkenő aktivitási rátája miatti aggodalmakat figyelembe véve akár fundamentálisan indokolt is lehet. Az intézmény legfrissebb gazdasági előrejelzéseit is megismerhetjük a héten.

Eurózóna: ma az övezetre vonatkozó inflációs adatokat teszik közzé, majd holnap a német Zew gazdasági hangulatindex szeptemberi értékét teszik közzé. 

Magyarország: Az előttünk álló héten megismerhetjük a júliusi nominális béradatokat, melyeket csütörtökön tesz közzé a KSH. Ennél azonban lényesen nagyobb izgalmakat hozhat a piacokra a Fed szerdai bejelentése: vajon sor kerül-e már most az eszközvásárlások csökkentésére. A hét második felében pedig már a magyar jegybank közelgő kamatdöntő ülése is a figyelem fókuszába kerülhet. A kamatszint további csökkentése szinte biztosra vehető, a mérték azonban nagyban függhet a Fed fentebb említett bejelentéseitől, s az ezeket követő piaci reakcióktól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.