BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig vonzónak találja a 300-as szintet az euró/forint

Tegnap 300 forint körül hullámzott a forint, és ma sem látszik ez másképpen. A reggeli nyitás után némi gyengülés kezdődött, de ennek mértéke egyelőre nem számottevő. Továbbra is tapad a 300-as szinthez a kurzus, de a nyár közepe óta tartó trend inkább forintgyengülést vetít előre, írják az Erste elemzői.

Az EURHUF kurzus továbbra is 300 körül hullámzik, ami már napok óta megfigyelhető. A vártnál jelentősebb múlt keddi kamatcsökkentés után gyengült a forint, de azóta némi visszarendeződés látszik. Sok azonban a bizonytalanság a következő hetek, hónapok árfolyampályájával kapcsolatban. Egyrészt véget ért a nyár, nőhet a forgalom, másrészt a nyár vége a politikai, gazdasági események felgyorsulásával is járhat. Egyrészt itt a devizahiteles mentőcsomag, amivel kapcsolatban a kormány továbbra sem döntött, másrészt ma arról jelentek meg hírek, hogy azok, akik eddig nem tudták teljesen igénybe venni a családi adókedvezményt, azok is kihasználhassák ennek lehetőségét (ennek összege Rogán Antal frakcióvezető szerint 60-100 milliárd forint körül lehet, azaz ennyivel romlana a jövő évi költségvetési helyzet). Várhatóan nem lesz tehát unalmas a következő néhány hét, azonban egyelőre több hír mutat abba az irányba, hogy a forint inkább gyengülhet. (Ha esetleg a Fed nem dönt az eszközvásárlások csökkentéséről szeptemberben, az viszont erősíthetné a forintot).

Tegnap nagyon mérsékelt hozamcsökkentést mért az ÁKK a hozamgörbe hosszabb végén (1-2 bázispont a 3 év, illetve annál hosszabb lejáratokon). Az éven belüli lejáratokon ennél nagyobb, 4-7 bázispontos hozamcsökkenés következett be. A 12 hónapos lejáraton nem változott az ÁKK által mért hozam péntek délutánhoz képest. Ma 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukció lesz, a felajánlott mennyiség 50 milliárd forint.

Nemzetközi helyzetkép:

További lassú ütemű csökkenés figyelhető meg az EUR/USD árfolyamában. A tegnapi nap során 1,3192-ről 1,3176-ig csökkent az árfolyam, ezzel megközelítve a 200 napos ellenállást, ami 1,3145-nél húzódik. Eközben tovább gyengült a jen a dollárral szemben, az USD/JPY árfolyam már 99,6 környékére kúszott fel, megközelítve ezzel a 100-as szintet. Tegnap a munka napját ünnepelték a tengerentúlon, ezért nem volt kereskedés a piacokon. A nyugat-európai börzék emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést (FTSE100 1,45 százalék, DAX 1,74 százalék, CAC40 1,84 százalék). Ázsiában a Nikkei 2,9 százalékot, a Hang Seng 1,2 százalékot a Shanghai index 0,7 százalékot emelkedett a mai napon. Japánban a monetáris bázis éves növekedése a korábbi 38 százalékról 42 százalékra emelkedett augusztus végére. Az arany ma reggel 1.391 dolláron állt, míg a WTI olaj 107 dollár körül mozgott. Az arany esetében nem volt jelentős mozgató tényező, míg az amerikai könnyűolaj esetében a piac a szíriai beavatkozás esélyeit elemzi. Obama elnök ugyanis a beavatkozáshoz felhatalmazást kért a Kongresszustól.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az előző havi 50,3 pont után a várt 51,3 pont helyett 51,4 pont lett augusztusban az eurózóna feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe. A mutató második hónapja van 50 pont felett.

Csökkenést mutatott a kínai szolgáltató szektor PMI értéke, ami 54,1 pontról 53,9 pontra csúszott vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.