BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartja magát 300 körül az euró/forint kurzus

A forint hétfő reggel 300 euró körül hullámzott, lényegében a pénteki szint környékén. A trend továbbra is a gyengülés felé mutat a forintban, de egyelőre a 300-as szint „vonzza” a devizapárt, attól elszakadni nem nagyon tud a kurzus. Trendfordulóról persze akkor beszélhetnénk, ha a devizapár határozottan a 296-os szintek felé mozdulna el, írják az Erste elemzői.

Az elmúlt hét jórészt a forint gyengüléséről szólt: a geopolitikai helyzet alakulása, a kockázatkerülés erősödése jóval a 300-as szint fölé vitte az EURHUF árfolyamát. Rosszul érintette a hazai devizát a vártnál nagyobb jegybanki kamatcsökkentés is. A hét végére viszont már erősödni tudott a forint, s a 300-as szint körül stabilizálódott az árfolyama. Ezen a héten rengeteg fontos nemzetközi esemény és makrogazdasági adat lesz, ami komolyan befolyásolhatja a forint pályáját (Fed Bézs könyv, amerikai munkanélküliségi adat, Európai Központi Bank kamatdöntése és hangulati mutatók, G20 csúcstalálkozó). Eközben a hazai hírek is tartogathatnak meglepetéseket (pl. újabb hírek láthatnak napvilágot a devizahiteles mentőcsomagról). Sűrű lesz tehát a hét. A trend egyelőre továbbra is forintgyengülést sugall, de ezen az eheti adatok és események változtathatnak.

Az ÁKK pénteken némi hozamcsökkentés mért. A hozamok a három hónapos lejárat kivételével 2-5 bázisponttal estek.

Nemzetközi helyzetkép:

Tovább folytatódott az EUR/USD csökkenése. A péntek reggeli 1,3241-es nyitó árfolyamról további csökkenés volt megfigyelhető. Ma reggelre 1,3215-ig csökkent az árfolyam. Pénteken elromlott a hangulat a tengerentúli börzéken, és eséssel zárták a kereskedést az indexek (Dow -0,2 százalék, Nasdaq -0,84 százalék, S&P500 -0,32 százalék). Ma Labor Day miatt a tengerentúli piacok zárva lesznek. A nyugat-európai börzéken is lefelé mozogtak az indexek (FTSE -1,08 százalék, DAX -1,12 százalék, CAC40 -1,3 százalék). Ázsiában a Nikkei 1,6 százalékot, a Hang seng 1,9 százalékot, a Shnaghai index 0,3 százalékot emelkedett. Az azonnali szíriai beavatkozás veszélyének elmúltával mind az arany, mind a WTI olaj ára csökkent. Az arany 1.395 dollárig süllyedt, míg a WTI kurzusa 106,3 dollár volt ma reggel. A szíriai hatást a kedvező kínai beszerzési menedzser index adat sem tudta megfordítani.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe 82,1 pontra emelkedett augusztusban a várt 80,5 pont illetve az előzetes 80 pont helyett. Eközben a chicagói beszerzési menedzser index értéke 52,3 pontról 53 pontra emelkedett augusztusban, ami megfelel a várt 53 pontnak.

A munkanélküliségi ráta ötödik hónapja 12,1 százalékon tartózkodik az eurozónában. Az augusztusi inflációs ráta eközben 1,3 százalékra süllyedt augusztusban az eurozónában az előző havi 1,6 százalékról, ami a várt 1,4 százaléknál is alacsonyabb.

Kínában a HSBC által publikált PMI adat a korábbi 47,7 pontról 50,1 pontra emelkedett, de elmaradt a várt 50,2 ponttól. Az állam által publikált adatok alapján a PMI értéke az előző 50,3 pontról 51 pontra emelkedett, miközben a várakozás csak 50,6 pont volt.

Heti kitekintő:

USA: A munka ünnepe miatt ma zárva tartanak a piacok a tengerentúlon, azonban a hét további részében számos fontos makrogazdasági adat esedékes. Holnap teszik közzé az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index adatait, ahol a piac kisebb visszaesést vár a megelőző havi 55,4 pontos értékhez képest. Szerdán a külkereskedelmi mérleg júliusi adatait teszik közzé, valamint a Fed Bézs Könyvét olvashatjuk. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák mellett az ADP augusztusi munkapiaci jelentése, a gyári rendelésállomány júliusi és az ISM szolgáltató-szektor-beli beszerzési menedzser index augusztusi értéke válik ismertté. Pénteken kerül sor az augusztusi átfogó munkapiaci adatok közzétételére. A hét leginkább várt statisztikái a Fed döntéshozóinak is vélhetően fontos információkat nyújtanak majd, illetve a piacok számára is lehetővé teszik, hogy következtetéseket vonjanak le arról, hogy szeptemberben tényleg megindul-e az eszközvásárlások lassítása. Ami a várakozásokat illeti, a mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak száma (NFP) 175 ezer fővel nőhetett a júliusi 162 ezer fő után. A munkanélküliségi ráta pedig a júliusi 7,4 százalékon stagnálhatott.

Eurózóna: Csütörtökön ismét összeül az EKB és dönt a kamatokról. Az irányadó ráta jelenlegi 0,5 százalékos szintjében nem várható változtatás. Figyelembe véve az utóbbi hónapok javuló konjunkturális mutatóit, nem tartjuk valószínűnek, hogy a közeljövőben további monetáris enyhítések bejelentésére kerülne sor az EKB részéről. Mindenesetre a jegybankelnök jövőre vonatkozó iránymutatását kíváncsian fogja várni a piac.
A kamatdöntés mellett fontos makroadatok is lesznek: ma teszik közzé az övezetre, illetve az egyes gazdaságokra vonatkozó feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek végleges augusztusi, szerdán pedig a szolgáltató szektor-beli beszerzési menedzser indexek szintén végleges augusztusi értékét.

Magyarország: Az előttünk álló héten megismerhetjük a második negyedéves GDP részletes bontását. Az előzetes gyorsbecslés szerint éves összehasonlításban 0,5 százalékkal nőtt a gazdaság április-júniusban, ami mögött valószínűsíthetően a belső kereslet korábban látottnál valamivel jobb teljesítménye állt. Emellett a héten esedékes előzetes júliusi kiskereskedelmi forgalmi, ipari termelési és külkereskedelmi mérleg adatokból arról kaphatunk információt, hogy hogyan indult a harmadik negyedév a gazdaságban. Az utóbbi hónapokban lassú javulást mutattak a PMI adatok az Eurózónában. Az övezet javuló konjunktúrájára utaló jelek remélhetőleg a magyar ipari és külkereskedelmi statisztikákban is visszaköszönnek majd. Végül, de nem utolsósorban továbbra is kiemelten érdemes figyelni, hogy milyen irányban folytatódnak a tárgyalások a devizahiteles mentőcsomagról, miután az elmúlt héten a Bankszövetség bemutatta javaslatait a kormányzatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.