BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hajszálra a kétéves mélyponttól a Mol, hanyatlik az árfolyam

13:15

A Mol részvényeket délután 14 865 forinton jegyzik, vagyis 3,5 százalékos körüli veszteséget szenvedett el a vállalat árfolyama pénteken.

Tavaly június elején 14 800 forinton járt a kurzus, ám ennél alacsonyabb szint utoljára 2011 október 4-én volt utoljára a Mol.

A Legfőbb Ügyészség pénteken cáfolta a horvát társszerv állítását, miszerint nem volt nyomozás a Mol elnök-vezérigazgatójának ügyében Magyarországon.

A Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást lefolytatta Hernádi Zsolt ügyében, és megállapította, hogy sem a Mol elnök-vezérigazgatója, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt, így a nyomozást 2012. január 20-án megszüntette - közölte a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája pénteken az MTI megkeresésére.

10:45

A Mol árfolyama napok óta folyamatosan veszít értékéből a Budapesti Értéktőzsdén. Az olajipari vállalat árfolyam azóta került nagyobb eladói nyomás alá, hogy a horvátok elfogatóparancsot adtak ki Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, aki fel is került az Interpol weboldalára. Közben egyre inkább erősödik az a várakozás, hogy a Molnak el kell adnia az INA-t.

A Mol 2,5 százalék körüli esést mutat pénteken, miután Orbán Viktor miniszterelnök arra utalt, hogy a Mol eladhatja az INA részesedését. Az olajcég árfolyama 15 000 forint körül mozog a BÉT-en, amire tavaly június óta nem volt példa; vagyis a Mol új 15 hónapos mélypontra került.

"Horvátországban olyan, gazdaságon kívüli kényszereket alkalmaznak, amelyek nem teszik indokolttá, hogy a 25 százalékban állami tulajdonú Mol ott maradjon a horvát energiapiacon" – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

"Ha úgy gondolják, hogy bizonyos tevékenységet állami tevékenységként akarnak folytatni (...), elfogadjuk, de ennek van egy civilizált módja, ehhez nem kell senkit letartóztatni, kétséges vádakkal megrágalmazni" - jelentette ki Orbán Viktor.

Hernádit azzal vádolják, hogy lefizette Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnököt, hogy megszerezzék az INA feletti irányítási jogot.

Közben megérkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba az európai elfogatóparancs Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, de nem az előírt formában.

Martonyi János szerint a magyar érdek egyértelműen az, hogy a Mol-INA együttműködés fennmaradjon. A Külügyminiszter a TV2 Tények című műsorának azt mondta, a magyar kormány érti a politikai üzeneteket, és ha úgy lehet feloldani az ellentéteket, hogy a Mol eladja az INA-t, akkor azt kell tenni, bár szerinte ez senkinek nem érdeke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.