BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs olyan cég, ami megfelel a bankoknak, ha hitelezni kell

„Nem tudom, létezik-e olyan cég ma Magyarországon, amelyik a bankok hitelezési kritériumainak megfelel” – mondta Majoros Béla, a Csaba Metál Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaság vállalati hitelezési konferenciáján.

 A Csaba Metál például hiába stabil a vevőköre, és fizeti rendesen a számláit, többször is kénytelen volt bankot váltani, mivel nem jutott finanszírozáshoz. Ilyen körülmények között nagyon nehéz finanszírozni a forgóeszközöket.

A cégvezető szerint a bankok nem ismerik személyesen a cégeket, a kockázatkezelők csak a papírokat nézegetik, a cégvezetőre nem is kíváncsiak, milyen elképzelései vannak, milyen ember. Amikor a bankok vezetői megnézték a Csaba Metált személyesen, akkor mindig kaptak hitelt, mert látták, nagy pénzbőség van a cégnél, vagyis lenne, ha leállnának a fejlesztésekkel, de ezt nem tehetik. Majoros szerint a bankok csak olyan cégeket akarnak hitelezni, amilyenek nem léteznek, nem is lenne szükségük hitelre. A kockázatkezelők megfoghatatlan, elérhetetlen figurák a cégvezetők számára, nem értik meg az elbírálás szempontjait – mondta Majoros.


A legnagyobb szállodaláncok tulajdonosai most a bankok, a kétes hitelállomány horribilis összeg - mondta Baldauf Csaba, a Kolping Hote ügyvezető igazgatója. Úgy jutott ide a szektor, hogy volt egy felelőtlen vállalkozói magatartás, amit a bankok támogattak. A szállodavezető banki tapasztalatai rosszak, 2008-ban nyolc bankkal is tárgyaltak, de végül egy kivételével mindegyik visszamondta a hitelt. Később ugyanennél a banknál eldöntötték, hogy fűnyíróelv alapján csökkentik a hitelezést, így ismét hitel nélkül maradtak, hiába fizették vissza határidőre a korábbi kölcsönt – osztotta meg a tapasztalatait. Mivel a szálloda 50 százalékig német tulajdonban van, sokáig külföldről jutottak csak hozzá hitelhez, hiába voltak jók a mutatói, és végezték tisztességesen a tevékenységüket.

Egy korábbi vállalkozásában szerzett tőkéből alapította cégét Slezák Tamás, a robogókat fejlesztő és gyártó Moveo vezérigazgatója. Saját pénzéből mintegy 100 millió forintot tett a cégbe, de ez nem volt elég, ezért kockázati tőkét próbált bevonni a Jeremie program keretében, de nem jártak sikerrel. Az elmúlt években már tucatnyi üzleti tervet készítettek a befektetők számára. Slezáknak több cége is van, ezeknél vegyesek a tapasztalatai a finanszírozást illetően, van, amelyik számára tud hitelt szerezni, van olyan, amelyikhez nem. A Moveo fő terméke egy olyan robogó lenne, ami összecsukható és bicikli súlyban képes robogó sebességgel haladni, ehhez nem nagyon találnak forrást. Egy zöld energetikai beruházása is lenne, de projekthitelt arra sem kapnak, így hiába lennének vevőik, nem tudnak elindulni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.