BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiütötték a forintot: nyolchavi mélypontra zuhant

Eladói nyomás alatt áll a forint, hiszen a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan csökkenti a kamatot, miközben megkezdődtek az év végi pozíciózárások is.

Nyolchavi mélypontra süllyedt a forint az euróval szemben hétfőn délután; a közös európai fizetőeszközt 304 forinton is jegyezték. A hazai deviza november 20-a óta folyamatosan gyengül. Ennek mértéke egyelőre visszafogott, kevesebb mint két hét alatt 6 egységet veszített értékéből a forint az euró ellenében. Az elmúlt két napon ugyanakkor fokozódott az eladói nyomás.

„A Magyar Nemzeti Bank további kamatcsökkentési szándéka, valamit az a tény, hogy a lengyel jegybank már megállította az enyhítési ciklusát – egy kissé kockázatkerülőbb hangulatban – negatívan érinti a forintot” – mondta a Világgazdaságnak Ruzsonyi Ákos. a Commerzbank devizakereskedője kiemelte, hogy ez a zloty malmára hajtja a vizet. Az MNB múlt kedden sorozatban 16. alkalommal is kamatot vágott, és jelzésük szerint az irányadó ráta tovább csökkenhet a jelenlegi 3,2 százalékról. Szakértők úgy vélik, hogy az év végére 3 százalék lehet a kamat, jövőre pedig tovább mérséklődhet. A forint pár nap alatt 1,5 százalékot esett a zlotyval szemben. A zloty/forint kurzus 71-es szintről 72 fölé került.

A lengyel jegybank szeptemberben közölte, hogy nem vágja tovább a kamatot, és idén 2,5 százalékon tartja. Korompay Gábor, a Raiffeisen Bank devizakereskedője is azt emelte ki, hogy zloty javára látszik átrendeződés. „Előbb-utóbb várható volt az is, hogy az MNB olyan szintre csökkenti a kamatot – miközben további enyhítési kommunikáció folyik –, amikor a piac már azt gondolja, hogy eddig és ne tovább” – nyilatkozta lapunknak Korompay.

Ruzsonyi szerint az MNB a forint teljesítménye miatt várhatóan nem fog változtatni a következő hónapokban. Szerinte folytatódhat az óvatos kamatvágás. „Kommunikációs beavatkozás is csak 310 forint feletti eurónál lehetséges” – vélekedett.

„Az év végi pozíciózárások is gyengíthetik a forintot” – hangsúlyozta Ruzsonyi. A kereskedő az év hátralévő részében nem vár hektikus teljesítményt a hazai devizától. Korompay is kiemelte, hogy novemberben a befektetési alapok zárják a pozíciókat. Mivel december közepén a Fed ülést tart, így óvatosságból „kicsit többet” zárhatnak a befektetők. A Fed decemberi ülésére figyelhetnek a piacok, hiszen fontos iránymutatást adhat a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási program sorsáról. „Nincs pánik, csak csökkentik a kitettséget a befektetési alapok az év végéhez közeledve” – tette hozzá Korompay.

A Raiffeisen Bank devizakereskedője kiemelte, hogy miközben a Fed várhatóan csökkenteni fogja a pénznyomtatási programját a következő hónapokban, az Európai Központi Bank akár ki is nyithatja a pénzcsapokat. Ez utóbbi pedig támogathatná a forintot is.

„Az elmúlt napok adatai viszont kedvezőek voltak, vagyis úgy tűnik, hogy nincs deflációs veszély az eurózónában” – mondta a devizakereskedő. Novemberben 0,9 százalékra emelkedett az infláció az októberi 0,7 után. Szerinte ha nem történik további lazítás az EKB részéről a novemberi kamatvágás után, akkor az negatívan érintheti a feltörekvő piacokat.

Nem lesz kamatemelés?

Matolcsy György, az MNB elnöke a múlt héten megpróbálta eloszlatni a jövő évi kamatemelésre vonatkozó várakozásokat. „Matolcsy üzent a piacnak, és sikerült is csökkenteni a kamatprognózisokat” – mondta a Világgazdaságnak Keszeg Ádám. A Raiffeisen Bank közgazdásza szerint az MNB monetáris politikája a lazább kondíciók irányába próbál nyitni. „Matolcsy megpróbálta az MNB mozgásterét szélesíteni, de az is elképzelhető, hogy a várakozások csökkentésével a hosszabb kamatokat is lefelé próbálta nyomni” – vélekedett. Szerinte a Növekedési Hitelprogram költségei is befolyásolhatják az MNB-t, de nem központi eleme a monetáris politikájuknak.

A kijelentés erősítheti a kamatvágási várakozásokat. Különösen érdekes, hogy a gazdasági miniszter állást foglal monetáris politikai kérdésekben egy olyan időszakban, amikor a forintot láthatóan megviselik a lazuló kondíciók. Az euró/forint árfolyam alakulása -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.