BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivárnak az alapkezelők

Továbbra is lagymatag a részvénypiac az újesztendőben - derül ki az Erste elemzéséből. A vezető indexek egyelőre a 20 napos mozgóátlagok fölött konszolidálnak, amely jó viselkedést jelent annak ellenére, hogy az amerikai indexeknél bizonyos esetekben már eladási szignálokat lehet látni bizonyos indikátorok alapján. Ráadásul az amerikai fellendülésbe vetett hittet sem erősítették a tegnapi gyengébb gépjármű-értékesítési adatok és a csökkenő beszerzési menedzser indexek. Vagyis a szép új világ körüli kép kissé homályosodott.

Persze egy fecske nem csinál nyarat, de ha továbbra is a várakozásoktól elmaradó makrogazdasági adatokat látunk majd, akkor az előreszaladt részvényárakban jöhet egy tényleges megbicsaklás. Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy az alapkezelők kivárnak, hiszen nincs jelentős forgalom, nincs jelentős portfólió átrendezés. Így ma is lagymatag kereskedésre számítunk kismértékű emelkedéssel a külföldi és az itthoni piacon is.

USA:
Rosszul kezdődött a hét a tengerentúlon, a vártnál rosszabb makroadatoknak köszönhetően zuhanni kezdtek az indexek, majd a kezdeti veszteség ledolgozása után zárásra ismét negatív irányba fordultak a piacok (Dow -0,27%, Nasdaq -0,43%, S&P500 -0,24%).

Az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index decemberi értékét publikálták tegnap. A mutató 53 pontra csökkent az előző havi 53,9 pontról, miközben az elemzők emelkedést vártak. (54,5 pont).

Tegnap este az amerikai szenátus 56:26 arányban megszavazta Janet Yellen kinevezését a Fed élére. A 100 éves pénzintézet történetében Yellen lesz az első női elnök, a jelenlegi alelnök január 31-én váltja a távozó Bernanke-t. A várakozások szerint Obama Stanley Fischert jelöli majd a Fed alelnökének.

Európa:

A kereskedés végéhez közeledve lefelé vették az irányt a nyugat-európai börzék (FTSE100 0%, DAX -0,08%, CAC40 -0,46%).

Németországból munkanélküliségi rátát, az euró zónából pedig maginflációt publikálnak a délelőtti órákban.

Olaj, arany:

A WTI olaj ára tegnap kismértékben lefelé mozdult 93,7 dollárig: a piac próbálja árazni a rendkívüli hideg hatását, ami egyik oldalról csökkenti a keresletet, másik oldalról viszont hátráltatja az olajtermelést az Egyesült Államokban.

Az arany napon belül jelentősen mozdult: 1,248 dollárról 1,218 dollárig süllyedt, valószínűleg kereskedési hiba miatt, majd 1,240 dolláron zárt a kurzus. Továbbra is erős a fizikai kereslet a termék iránt a Távol-Keletről.

Devizák:

A forint tegnap a 20 napos mozgóátlagról egészen a 30 napos mozgóátlagig emelkedett, sőt, átmenetileg a 300-as lélektani határ közelébe is felszúrt, de végül a 30 napos mozgóátlag alatt zárta a napot, és ma reggel is ott tartózkodik egyelőre 299,4 körüli árfolyam mellett.

Megállt a dollár két napja tartó erősödése az euróval szemben, aminek hatására az EUR/USD 1,3590-ről 1,3629-ig emelkedett. Egész nap gyengült a dollár az euróval szemben, de a folyamat délután 4 órát követően, az amerikai makro adatok publikálása után gyorsult fel.


Távol-Kelet:

A Nikkei 0,6%-ot, a Shanghai index 0,2%-ot esett, miközben a Hang Seng 0,1%-ot emelkedett.

A kínai részvények esetében a pénzügyi szektor számított alulteljesítőnek, miután a kormány szigorítaná a szabályozást az árnyék bankrendszer megfékezése érdekében, ez pedig visszafoghatja a hitelezéseket is.

Határidős piacok:

Pozitív hangulat uralkodik a határidős piacokon ma reggel.


Vállalati hírek:

Az UBS a BASF-re megfogalmazott korábbi semleges ajánlását vételre minősítette. A döntését azzal indokolta a befektetési ház, hogy a jövedelmezőség növekedhet az európai fellendülés és az amerikai költségcsökkentés eredményeként. A célárat a korábbi 80 euróról 96 euróra emelte.

A BMW és a Samsung együttműködést kötött, melynek keretében az elektromos i3-as BMW modell központi számítógépe és a Samsung által fejlesztett okosóra képes lesz egymással adatokat cserélni, így az autótulajdonos távolról is ellenőrizheti például az akkumulátor állapotát, vagy hogy zárva vannak-e az ablakok, ráadásul megoszthatóak lesznek a navigációs adatok is.

A Kepler csökkentésre rontotta a Lufthansa ajánlását 13,5 eurós célár mellett, mivel azzal számolnak, hogy az idei évre tervezett 800 millió eurós költségmegtakarítás pozitív hatását ellensúlyozni fogja a projekt és restruktúrálási költségek emelkedése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.