BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivégezték a forintot: Matolcsy és Orbán sem mentette meg

Több magyar jegybanki és fiskális politikai tisztségviselő is megszólalt a forint árfolyamának kapcsán. Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök is beszélt, ám mintha egyelőre nem vennék teljesen komolyan a forint hanyatlását. Hiszen egyikük sem nyugtatta meg a piaci szereplőket. A forint árfolyama 314-es szintre emelkedett az euróval szemben a reggeli 309-es árfolyamról, a frankhitelesek pedig már 255 forint feletti árfolyammal néznek szembe.

Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjújában azt mondta, hogy a forint ingadozása nemzetközi folyamatokkal függ össze, és a forint mellett szóló érvként jegyezte meg, miszerint többletes a magyar folyó fizetési mérleg, miközben a gazdaság is jó állapotban van.

Tényleg nemzetközi folyamatok miatt szenved a forint, hiszen a feltörekvő piaci hangulat nagyot romlott az elmúlt időben. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a forint sérülékenységét az alakította ki – növelte jelentősen –, hogy az MNB 7 százalékról 2,85-re vágta le a kamatot másfél év alatt. Ezt a kockázatot eddig csak a kirobbanóan jó külpiaci hangulat fedhette el.

Jól jelzi a magyar kockázatokat, hogy a régiós devizák nem kerültek a piaci szereplők célkeresztjébe.

Matolcsy György jegybankelnök sem nyugtatta meg a piaci szereplőket az MNB mai konferenciáján. Matolcsy szerdán még azt mondta 308 körüli eurónál, hogy a központi bank tovább folytatja a kamatvágási ciklust, amire lehetőséget ad az alacsony infláció.

Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke a Reuters-nek azt mondta, hiba lenne, ha most bármit is tenne a jegybank.

A forint árfolyama a reggeli 310-es árfolyamról 314-re esett délután az euróval szemben, majd később 313 körül stabilizálódott. Ez új kétéves mélypontot jelent, és jelzi, hogy a forint mindössze 10 egységre járt mindenkori mélypontjától az euróval szemben. A svájci frank ára 256 forint felett mozog, pedig a Svájci Nemzeti Bank már több mint két éve nem engedi erősödni a frankot (2011 szeptemberében vezették be az 1,20-as euró/frank küszöbértéket).

Úgy tűnik, hogy az ország vezetői egyelőre nem látják aggasztónak a forint esésének kockázatát.

Egyre inkább kezd látszani az is, hogy a „sikersztorinak” beállított magyar kamatvágási ciklus fenntarthatatlan. Már ha a jegybank nem teszi kockára Magyarország pénzügyi stabilitását azért, hogy megvédje az eddig is megkérdőjelezhető kamatvágási ciklust.

A forint hanyatlásáról és a kamatciklusról szóló jegyzetünket itt olvashatja el.

A héják és a galambok közti vitában pedig úgy tűnik, hogy nem a galambok állnak nyerésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.