BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb euróválság törhet ki?

Német gazdaságkutatók szerint az euró-adósságválságot még messze nem küzdötték le. Ezért  a meglévő kis problémák elégségesek lehetnek ahhoz hogy a helyzeten gyorsan rontsanak - véli Marcel Fratzscher, a Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) vezetője. Szerinte az euróövezet számos tagállamában az állami eladósodottság mértéke továbbra is magas. Ezért a helyzet egész Európában ismét rosszra fordulhat, ha a kisebb dolgok félresikerülnek - fejtegette.

Szerinte például a német szövetségi alkotmánybíróság itélete az Európai Központi Bank kötvényvásárlásaival kapcsolatban elbizonytalaníthatná a piacokat. Ezért Fratzscher azt várja, hogy a biróság burkoltan legalábbis határt szab az Európai Központi Bank kötvényvásárlásainak. A bíróság idén dönt arról, vajon az Európai Központi Bíróság új, eddig meg nem valósitott kötvényvásárlási programja összeegyeztethető-e az alaptörvénnyel. A program ugyanis lehetővé teszi az államiötvények korlátlan vásárlását a válság sújtotta országokban, amennyiben az érintett államok kötelezik magukat a takarékosságra és strukturális reformok megvalósítására. Ezenkívül 2014-értékeli a jegybank a bankokat, ez pedig eddig nem sejtett gyenge pontokat tárhatna fel az európai bankoknál - hangoztatta a DIW vezetője. Egy Spanyolországban kitörő bankválság vagy egy recesszió bekövetkezése valamely nagy országban szintén ismét válságba dönthetné Európát - fejtegette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.