BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lokális mélypontra gyengült a forint

Tovább gyengült a forint tegnap, lokális csúcs közelébe emelkedett az EUR/HUF kurzusa. Immár az a legvalószínűbb, hogy a háromszög alakzatból felfelé tör ki a kurzus, utána az első megálló 318-nál lehet - olvasható az Erste elemzésében.

Tartós gyengülést láthatunk a forintban, a negatív feltörekvő-piaci hangulat, az ismét fokozódó ukrán-orosz feszültség és a gyenge kínai makroadatok hatnak negatívan a fizetőeszközre. A kedvezőtlen hangulatban a lazuló hazai monetáris kondíciók egyre kevésbé védik a forintot a gyengüléstől. Középtávon erősödhet azonban a forint, hiszen az ország erős külső egyensúlyi pozíciója (folyó fizetési mérleg, tőketranszferek) pozitívan hatnak a fizetőeszközre. A magyar hozamok terén nagy mozgás nem történt, 5,92%-on kereskednek a 10 éves állampapírokkal. A tegnapi 3 hónapos DKJ aukció ismét jól sikerült, 2,89%-os átlag hozam mellett 90 milliárd forintnyi kötvény kelt el a 60 milliárd forintos meghirdetett mennyiséggel szemben.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon alapjában véve tovább folytatódik az EUR/USD oldalazása. A tegnapi makro adatokban szegény kereskedésben kismértékű dollárerősödés volt látható. Az árfolyam 1,3877-ről 1,3866-ra csökkent. A tegnapi kereskedésben gyengén teljesítettek a tengerentúli börzék és eséssel zárták a napot (Dow -0,41%, Nasdaq -0,63%, S&P500 -0,49%). Vegyesen mozogtak tegnap a vezető nyugat-európai piacok (FTSE100 -0,05%, DAX 0,46%, CAC40 -0,48%). Ázsiában a Nikkei 2,6%-ot, a Hang Seng 1,6%ot, a Shanhai index pedig 0,7%-ot zuhant a mai kereskedésben. Az egyik kínai állami tulajdonú újság szerint a jegybank csökkentheti a kötelező tartalékráta nagyságát, ami növelné a pénzpiacok likviditását. Az árupiacon a WTI ma reggel 99,3 dollárig zuhant a kínai hírekre és a réz árfolyamzuhanására, ami mutatja, hogy komoly keresleti gyengeség van a kínai gazdaság részéről. Az arany szintén ezen hírek hatására tudod erősödni, egészen az 1.360 dolláros szintig. A piacokat jelenleg a kínai gazdaság helyzete foglalkoztatja, ahonnan folyamatos gyenge teljesítményről szóló hírek jönnek, ez pedig meghatározza az alapanyagok iránti keresletet is. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A jelzálogpiac átalakításáról szóló terveket tettek közé tegnap este az USA-ban. Leépítenék a Fannie Mae és a Freddie Mac jelzálog finanszírozó társaságokat, amelyek a tengerentúli lakáshitelek 60%-át finanszírozzák. Hosszú hónapokig tartó munka után tegnap a Szenátus Banki Bizottsága bejelentette, hogy demokrata-republikánus megállapodás született az intézmények leépítésének tervéről. A jövőben a veszteségek első 10%-át magánbefektetők viselnék, és a két intézmény helyett a Szövetségi Jelzálog Biztosító Vállalat (FMI) adná a kormányzati garanciát.

Az ukrán parlament mai határidővel ultimátumot adott a Krím-félsziget parlamentjének, hogy ha nem mondja vissza a vasárnapi népszavazást a félsziget Oroszországhoz való csatlakozása ügyében, akkor fel kell oszlania. Donald Tusk lengyel miniszterelnök közben arról beszélt, hogy az Unió hétfőtől szankciókat léptet életbe Oroszországgal szemben.

Vártnál nagyobb mértékben emelkedett januárban a magyar külkereskedelmi mérleg, 461,4 millió euró lett az exporttöblet a várt 340 millió euróval és a tavaly januári 273,5 millió euróval szemben. Az import minimálisan csökkent tavaly januárhoz képest miközben az export 2,8%-os gyorsulást mutatott egy év alatt. Az ipari export megugrása lehetett a fő hajtóereje a kivitelnek, az autógyárak kapacitásbővítése révén a tavalyi folyamat idén tovább erősödhet. Az import viszont továbbra is arról árulkodik, hogy a belső kereslet igen gyenge, és csak minimális élénkülés mutatkozik a fogyasztásban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.