BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kéthavi csúcsra erősödött a forint, de így is álom a 300-as euró

Több mint kéthónapos csúcsra erősödött a forint ma délután, amiben fontos szerepet játszott, hogy az Európai központi Bank (EKB) monetáris lazítást tervez. Az utóbbi hetekben kedvező hazai és nemzetközi hírek is érkeztek, hiszen a Standard & Poor’s javította Magyarország bóvli adósbesorolásának kilátását, és az orosz-ukrán feszültségek is háttérbe szorultak.

Az eurót péntek délután 305 forinton is jegyezték, ami jelentős erősödés a márciusi árfolyamhoz képest, később kissé korrigált a hazai deviza. Az előző hónapban nagyrészt 309 és 314 forint között ingadozott az euró jegyzése. A forint az utóbbi napokban szinte folyamatosan erősödött, annak ellenére, hogy egyre közeledett a választás. Ez azért sem okozott kockázatkerülést, mert minden közvélemény-kutató a Fidesz győzelmét várja, vagyis semmiféle bizonytalanságot nem láthatunk a piacon.

A hazai devizának az is segített, hogy az Egyesült Államokban a vártnál kissé kevesebb munkahelyet hozott létre az USA magánszektora, és a munkanélküliségi ráta nem csökkent márciusban a 6,7 százalékos szintről. Ez az adat arra utalhat, hogy a Federal Reserve a vártnál – havi 10 milliárd dolláros csökkentés – lassabban szüntetheti meg az eszközvásárlási programot.

Ha a Fed nem is nyomtat több pénzt, a forint malmára hajthatja a vizet, ha az EKB kezd lazításba. A likviditásbővítés segíthetné a kockázatosabb eszközöket, ám korántsem biztos, hogy a Mario Draghi vezette jegybank likviditásbővítésbe kezd. Ehhez tartósan alacsony infláció, vagy fokozottabb deflációs kockázatok kellenének. A Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülése szerint 1000 milliárd eurós program hatásait is elemezték az EKB-ban.

Elemzők szerint ugyanakkor a forint nem valószínű, hogy visszatért a 300 alatti szintekre az euróval szemben, hiszen a kedvező hazai és nemzetközi folyamatok hatására az MNB tartósan alacsony kamatot tarthat fenn.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.