BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vonzóvá válhat az euró - a forint erősödése a deviza felé tereli a megtakarításokat

Az elmúlt napokban megindultak a pénzek az eurós alapokba, miután a forint árfolyama négyhavi csúcsra került. A lakosság egy része tudatosan kihasználja az árfolyamváltozásokat, a nagyobb forintgyengülések a devizabetét-állomány jelentős részét megmozgatták.

Négy hónapos csúcs közelében tartózkodik a forint árfolyama az euróval szemben, miután bő 3 százalékot erősödött a hazai valuta a közös uniós fizetőeszköz ellenében az elmúlt hetekben. Ez a jelenség arra késztetheti a befektetőket, hogy átcsoportosítsák a megtakarításaikat, a kamatkülönbség ugyanis a forintos és eurós megtakarítások között történelmi mélyponton áll, már az egy százalékpontot sem éri el. A lekötött forint betétekre ugyanis márciusban átlagosan már csak 2,06 százalékos kamatot fizettek a bankok, az eurós lekötésekre ugyanekkor 1,14 százalékos bónuszt kínáltak.

A jegybanki adatok szerint megfigyelhető volt az utóbbi években, hogy a devizabetétesek reagáltak az árfolyammozgásokra. A forint erősödését komolyabb beáramlás kíséri a devizabetétekbe, míg a forint hirtelen gyengülésére a betétek felszámolásával reagálnak a háztartások. Ilyenkor egy-két hónap leforgása alatt a devizabetét-állomány 10-15 százaléka is megmozdul. Az utóbbi években a legkomolyabb devizabetét-kivonások 2008 őszén történtek, amikor annyi támadás érte a forintot, hogy a jegybank három százalékpontos kamatemeléssel volt kénytelen megvédeni a magyar fizetőeszközt. Nagyon sokan váltották át forintra a betétjüket 2010 nyarán is, amikor a választás után néhány kormánypárti politikus nyilatkozata meggyengítette a forintot. Szintén tömeges devizabetét-kivételt eredményezett a végtörlesztés bejelentését követő, leminősítésekkel fémjelzett időszak, és a tavaly márciusi forintgyengülés is.

Az eurós befektetési alapoknál is jól megfigyelhető, hogy reagál az állomány a forintárfolyam változására. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint például komoly tőkekiáramlás volt az eurós pénzpiaci alapoknál 2009 márciusának elején, amikor aktuálisan történelmi mélyponton volt a forint árfolyama, 316 forintért jegyezték az eurót. Hatalmas beáramlást tapasztaltak ezzel szemben egy évvel később, amikor 265 forint alá süllyedt a kurzus. 2011 nyarán szintén 265 forint alatt volt az euró/forint árfolyam, ekkor is nagyon sokan vásároltak eurós pénzpiaci befektetési jegyeket, amelyeket aztán ugyanennek az évnek a végén, a leminősítések környékén sokan el is adtak. Az elmúlt hetekben, amíg 310-315 között ingadozott a keresztárfolyam, szintén kifelé áramlott a pénz az ilyen alapokból, az utóbbi napokban viszont már ismét vásárolják a befektetők az eurós alapokat.

A betéteknél még kevésbé látszik az átcsoportosítás. A jelenlegi forintárfolyam-ingadozás a bankok szerint még nem okozott komoly mozgásokat az állományokban. Több hitelintézetnél is tapasztalnak mozgásokat, az MKB-nál például forintgyengülés esetén az ügyfelek egy része forintra vált, de a bankok többségénél a kliensek nem ugrálnak. Az OTP-nél például az árfolyamváltozás a teljes deviza betéti állomány mindössze 2 százalékát mozgatta meg, az FHB-nál is őrzi a többség a deviza-megtakarításokat. A Budapest Bank, a CIB és az Erste is úgy nyilatkozott, hogy nincs hatással az állományra az árfolyamváltozás, és az UniCreditnél is leginkább stagnál az állomány.

Két százalék fölötti akciós kamat

Az eurós betéti kamatok közül a legmagasabbak a Bankráció internetes portál adatai közül jelenleg a Széchényi Banknál érhetők el. A hitelintézet akár 3,25 százalékos bónuszt is ad a megtakarítóknak, ha egy évre náluk kötik le az euróikat. A hathónapos betétre 2,75, a három hónaposra 2,5 százalék a bank ajánlata.

A hitelintézetek közül több is kínál 2 százalék fölötti eurós kamatot. A Sopron Banknak 2,5, a KDB-nek 2,25, az FHB-nak 2,1 százalék az ajánlata. Ezek a betétek hosszabb távúak, a KDB-é 12 hónapos, a másik két hitelintézeté 18 hónapos lekötést vár el.

Ha viszont az ügyfél hamarabb szeretné kivenni a megtakarítását, mert például a forint nagyot gyengül, és realizálná az árfolyamnyereséget, a bankok jellemzően semmilyen, vagy maximum a látra szóló kamatot fizetik meg.

A hitelintézetek közül több is kínál 2 százalék fölötti eurós kamatot. A Sopron Banknak 2,5, a KDB-nek 2,25, az FHB-nak 2,1 százalék az ajánlata. Ezek a betétek hosszabb távúak, a KDB-é 12 hónapos, a másik két hitelintézeté 18 hónapos lekötést vár el.

Ha viszont az ügyfél hamarabb szeretné kivenni a megtakarítását, mert például a forint nagyot gyengül, és realizálná az árfolyamnyereséget, a bankok jellemzően semmilyen, vagy maximum a látra szóló kamatot fizetik meg. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.