BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukrán és az iraki válság nem jelent feltétlenül gáz- és olajárdrágulást

Az ukrajnai és az iraki válság nem kell, hogy feltétlenül azt jelentse, hogy drágább lesz (azonnal) a földgáz és az olaj - jelentette ki az osztrák gazdasági miniszter. Reinhold Mitterlehner az ORF osztrák tévének nyilatkozva kijelentette, Ausztria fel van készülve ugyan a válsághelyzetre, "ám középtávon a jövőt nem látom problémamentesnek." Rövid távon ugyanis más vezetékeken keresztül lehet megoldást találni, a tározók is csaknem egy évi igényt kielégítenek.

"Mindenesetre februárig ki fogunk jönni. Garantálom, hogy a télen nem lesz gond. De azt is garantálom, ha az EU szintjén politikailag nem tudunk Ukrajnával politikai megoldást összehozni, akkor egyszerűen problémáink lesznek, ez máris kirajzolódik".  Mitterlehner elismerte, hogy az orosz gáz alternatívájának keresése részben nem lehetséges. Ugyanis az osztrák alapanyagipar bizonyos részei gázra vannak ráutalva, éveken át kiépített függőségről van szó, amelyet csak évek múlva lehetne stratégiailag megoldani.

A hosszú távú megoldás 15-20 évig tartana. Az Európai Unió és Oettinger energiaügyi biztos tárgyalási pozícióját pedig nehezítik az unión belüli eltérő érdekek - fejtegette az osztrák gazdasági miniszter. Hiszen az olyan országok, mint Olaszország, Románia, Magyarország, de Ausztria is viszonylag erősen rá annak utalva a gázimportra. Közben Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa az orosz-ukrán gáztárgyalások meghiúsulása után arra figyelmeztetett, hogy télen gázhiány léphet fel.

Ezt a RIA Novosztyi közölte, az AFP francia hírügynökség jelentésére hivatkozva. "A következő hetekben nem lesz ugyan probléma, mert megkapjuk a gázmennyiségeinket" - hangoztatta Oettinger bécsi sajtóértekezletén. Ám ha Ukrajna felhasználja a tárolt gázmennyiségeket, "hideg tél esetén problémánk lenne" - figyelmeztetett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.