BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes most pénzt váltani a külföldi nyaraláshoz, mert gyengülhet a forint

Idén drágább lesz a külföldi nyaralás, mert sokat gyengült a forint tavalyhoz képest. Érdemes lehet már most átváltani a külföldi nyaraláshoz szükséges pénz egy részét, mert a forint könnyen gyengülhet a lapunk által megkérdezett szakértők szerint. Jó ötlet lehet bankkártyával fizetni külföldön is, de nagyon fontos, hogy rákérdezzünk a bankunknál, hogy milyen árfolyamon váltják forintra a vásárlásainkat.

Kuti Ákos, az Equilor vezető közgazdásza úgy véli, hogy 315 forintig is felmehet az euró ára a jelenlegi 308 körüli árfolyamról. Éppen ezért érdemes a nyaraláshoz szükséges pénz felét átváltani most, indulás előtt pedig a fennmaradó részt kell megvenni. Ezzel valamelyest csökkenthetjük az árfolyam ingadozása miatti bosszúságot. „Rövid távon valószínűbb, hogy tovább gyengül a forint, mivel a devizahiteles mentőcsomag továbbra is pallosként lebeg a bankrendszer felett” – vélekedett Gabler Gergely. Az Erste Bank vezető elemzője kiemelte: néhány hónap múlva azonban ismét erősödhet a hazai deviza.

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője lapunknak elmondta, érdemes devizaszámlán gyűjteni a pénzt, ha már tudjuk, hogy külföldön nyaralnánk. Ezzel kivédhetjük az árfolyam változásából fakadó kockázatokat. Ennek a számlának nagy előnye, hogy több utazási irodánál is adnak kedvezményt a kirándulás árából, ha annak ellenértékét euróban egyenlítjük ki. „Ha átutalással fizetjük ki az utazás elsődleges költségeit (például az előleget), akkor érdemes ezt az interneten megtennünk. A bank által felszámított díj ugyanis az interneten megadott megbízás esetén a legkedvezőbb” – tette hozzá Sándorfi.

Jó ötlet lehet bankkártyával fizetni külföldön is, de nagyon fontos, hogy rákérdezzünk a bankunknál, hogy milyen árfolyamon váltják forintra a vásárlásainkat. Kuti Ákos szerint van olyan bank, ahol a piaci árfolyamot veszik figyelembe, máshol viszont 2-3 százalékkal drágábban váltják át a devizát forintra. Vagyis előfordulhat, 308-as árfolyam mellett eurónként 315 forintba kerül a vásárlás. A bankkártya használata mellett szól, hogy kapcsolódhat hozzá utasbiztosítás. Sándorfi Balázs hozzátette, a dombornyomott kártyák jellemzően már a kártya éves díjában tartalmazzák az utasbiztosítást, így ha ez minden elvárásunknak megfelel (területi hatály, biztosított események köre, biztosítás összege), akkor nem kell külön utasbiztosításért fizetnünk. (A biztosítók szerint e téren is informálódni kell, érdemes-e kiegészíteni a biztosítást, például speciális esetekre.)

Gabler Gergely is úgy véli, egyre jobban megéri a gyors és kényelmes bankkártyás fizetés. Vigyázni kell, ha Európába utazunk, de a kártyánk nem euró, hanem dollár alapú elszámolású, hiszen ekkor kétszer is meg kell fizetni az átváltást – hívta fel a figyelmet az Erste elemzője.

Hogy ne érjen bennünket meglepetés nyaralás közben, készüljünk fel a legrosszabbra is. „Jegyezzük fel azt a telefonszámot, ahol szükség esetén a kártyánkat le tudjuk tiltatni” – tanácsolta Sándorfi Balázs. A letiltáshoz szükséges adatokat (kártyaszám, kártya lejárata, a hozzá kapcsolódó bankszámla száma) ugyancsak írjuk fel. A Bankmonitor.hu szakértője kiemelte: ha a kártyánkat elvesztettük vagy ellopták, haladéktalanul intézkedjünk, mert csak akkor él az a szabály, hogy az ebből eredő, 45 ezer forint feletti kárunkat a bank megtéríti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.