BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez nem a BUX hete volt: Maradt a bizonytalanság a Kúria döntése után

Kis mértékben csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

A BUX egy hét alatt 0,28 százalékkal 53,22 ponttal csökkent, pénteken záráskor 18 953,38 ponton állt. A heti forgalom 37,4 milliárd forint volt, míg az előző héten 38,85 milliárd forint értékben kereskedtek a részvénypiacon.

A vezető papírok közül az OTP a héten stabil maradt, miután az előző héten - a Kúria devizahiteleket érintő jogegységi döntése előtt - 6 százalékot esett az árfolyama. Kissé erősödött a Magyar Telekom is, míg a Mol és a Richter gyengüléssel fejezte be a hetet.

Szakértők szerint az OTP esetében maradt a bizonytalanság a Kúria hétfői jogegységi döntése után is, mivel az nem adott egyértelmű iránymutatást a devizahiteleket illetően. A kormányzati nyilatkozatok szerint a parlament az őszi ülésszakában alkothat jogszabályt, amely alapján a bankoknak kompenzálniuk kell ügyfeleiket a törvénytelen kamatemelésekért és az árfolyamrésért. Piaci becslések szerint mindez körülbelül 400 milliárd forintba kerül majd a bankoknak.

Nagy várakozás előzte meg a héten az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai ülését, a monetáris döntéshozó testület bejelentése azonban nem okozott meglepetést. A döntés szerint a Fed újabb 10 milliárd dollárral, havi 35 milliárd dollárra csökkenti gazdaságösztönző célú eszközvásárlási programját.


    Nem volt különösebb hatással a tőzsdékre az sem, hogy hétfőn Oroszország leállította a gázszállítást Ukrajnának, ugyanakkor közölték, hogy az Európának szánt orosz tranzitgáz mennyiségében nincs változás.


    Eközben a kőolaj világpiaci ára kilenc havi csúcsra emelkedett az iraki olajexport biztonságát fenyegető belpolitikai válság miatt.


    Az OTP a múlt héten 33 forinttal, 0,74 százalékkal erősödött, 4513 forinton zárt.


    A Mol-részvények ára 180 forinttal, 1,38 százalékkal 12 900 forintra csökkent.


    A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,20 százalékkal emelkedett, 337 forintot értek pénteken záráskor a társaság részvényei.


    A Richter-papírok értéke 28 forinttal, 0,67 százalékkal 4177 forintra csökkent.


    A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 30,67 ponttal, 1,97 százalékkal csökkent, 1523,53 ponton zárta a hetet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.