BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem fogyott az állampapír

Látszólag megállt a háztartások állampapír-állományának növekedése áprilisban, ennek azonban technikai okai vannak. A befektetési alapokat továbbra is kedvelik a kisbefektetők, a banki részvények egy részén viszont túladtak.

A korábbinál szerényebb mértékben, de tovább növekedtek a lakossági értékpapír-állományok, így áprilisban már több mint 6600 milliárd forintnyi megtakarítás volt a háztartások értékpapírszámláin a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Ami meglepő volt az év negyedik hónapjában, hogy a háztartások állampapír-állománya nem nőtt tovább, mindössze 0,1 milliárd forintot tett ki a nettó értékesítés. Ennek azonban technikai magyarázata is lehet. A legkedveltebb lakossági állampapírból, az egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegyből a hónapban öt lejárat is volt, miközben csak négy sorozatot bocsátott ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), ezek összmennyisége pedig nem fedte le teljesen a lejáratokét.

A lakosságnál így április végén 2180,5 milliárd forintnyi állampapír volt, 2,9 milliárddal több, mint egy hónappal korábban, a növekmény nagy részét pedig az árfolyam-emelkedés adta. A helyzet az értékesítés terén egyébként azóta változhatott. Az ÁKK honlapján lévő állományi információk és a központ által közzétett tájékoztatások szerint májusban a körülbelül 66 milliárd forintnyi lejáratra hozzávetőlegesen 111 milliárd forintnyi értékesítés jutott. A múlt héten viszont már gyengébben mentek a Kamatozó Kincstárjegyek, a hónap elején 3 százalékosra csökkentett kamatú lakossági állampapírból csak 16,9 milliárd forintnyi ment el, holott a lejárat összege meghaladta a 20 milliárd forintot. A magas kamatot fizető Bónusz Magyar Államkötvények ugyanakkor kelendőek voltak eddig is, az értékesítést pedig még tovább növelheti, hogy a hónap elejétől már számos bankban is elérhetők a hosszabb futamidejű lakossági állampapírok.

A többi kötvénytípusnál is csekély mozgás volt a lakossági állományokban. Jelzáloglevelekből 3,1 milliárd forintnyit adtak el a háztartások, a vállalati kötvényekből pedig 8,1 milliárd forintnyi vontak ki. A banki kötvényeknél viszont szerény mértékű, 2,3 milliárd forintos tőkebeáramlást mért a jegybank.

A befektetési alapokat továbbra is kedvelik a kisbefektetők. A háztartások befektetési alapokban tartott vagyona április végére megközelítette a 3500 milliárd forintot, a teljes befektetésialap-állomány pedig ugyanekkor 5066,5 milliárd forint volt. A lakosság a negyedik hónapban csaknem 48 milliárd forintnyi friss megtakarítást helyezett el az alapokban, a legkedveltebbek a hónapban a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint az abszolút hozamú, a vegyes és a rövid kötvényalapok voltak, ezekbe került a legtöbb új pénz. A részvénypiacon a lakosság nettó értelemben véve eladó volt áprilisban. A kisbefektetők 10 milliárd forintnyi papírtól szabadultak meg a tőzsdén – főleg a bankrészvényeket dobálták el –, ezen kívül még 2,9 milliárd forintnyi árfolyamveszteséget is elszenvedtek. Mindezek eredőjeként a negyedik hónap végére a háztartások részvényállománya már éppen hogy csak elérte a 300 milliárd forintot.

A bankok is vásároltak
A jegybanki adatok szerint április végére 22 252,9 milliárd forint volt a központi kormányzat által kibocsátott állampapírok volumene. Áprilisban is nettó kibocsátók voltunk, 278 milliárd forinttal több hitelt vett fel így az állam, mint amennyit törlesztett.

Ennek a mennyiségnek a legnagyobb részét a külföldiek befektetők vitték el, náluk van a teljes magyar állampapír-állomány több mint fele. A bankok is több mint 100 milliárd forintnyi állampapírt vettek a negyedik hónapban, így a náluk lévő volumen 8 ezer milliárd forint fölé emelkedett.

A lakosság nem egészen 2200 milliárd forintos állományával a harmadik legfontosabb finanszírozója az államnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.