BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

A BUX egy hét alatt 1,27 százalékkal 241,56 ponttal csökkent, pénteken záráskor 18 729,39 ponton állt. A heti forgalom 42,5 milliárd forint volt, míg az előző héten 37,3 milliárd forint értékben kereskedtek a részvénypiacon.

Kis mértékben csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

A BUX egy hét alatt 1,27 százalékkal 241,56 ponttal csökkent, pénteken záráskor 18 729,39 ponton állt. A heti forgalom 42,5 milliárd forint volt, míg az előző héten 37,3 milliárd forint értékben kereskedtek a részvénypiacon. 

Hétfőn rendkívül alacsony - a heti mélypontot jelentő 4 milliárd forintos - forgalom mellett zajlott a kereskedés, a BUX 0,6 százalékkal nőtt. Csak a Richter és a Magyar Telekom árfolyama változott nagyobb mértékben, 1,7, illetve 0,89 százalékkal emelkedett. Szakértők akkor úgy vélték, elképzelhető, hogy a Richter a következő napokban komolyabban el tud indulni felfelé a majdnem két hónapos erőgyűjtés után. Ez az előrejelzés végül bevált.

Kedden a magyar piac - a gyengélkedő OTP miatt - 0,3 százalékos mínuszban zárt, a forint nem reagált a jegybanki kamatcsökkentésre. A Mol, a Richter és a Magyar Telekom pluszban tudott zárni, az OTP árfolyama azonban átlagos - 4,2 milliárdos -  forgalom mellett egész nap lefelé tartott, és 1,55 százalékos csökkenéssel zárta a napot. Az MTI által megkérdezett szakértő szerint e mögött a devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatos félelmek álltak.

Szerdán közepes, 6,7 milliárd forintos volt a forgalom, a nap vesztese a Mol volt, több mint 2 százalékos eséssel. Az OTP is esett: 1,12 százalékos csökkenés után 4400 forinton zárt. A forint a keddi kamatdöntés után gyengült, az euró 307 forint közelében járt.

Csütörtökön az MTI által megkérdezett szakértők egybehangzóan azt mondták, a Mol határozta meg mind a forgalom nagyságát, a maga 14,7 milliárd forintjával. Mind az olaj papír árfolyama, mind pedig a BUX esett. A szakértők elmondták, hogy váratlan részvényaukcióban a Mol alaptőkéjének több mint 4 százalékát kitevő részvénycsomagra kerestek vevőt szerdán este, tőzsdezárás után.

Pénteken a vezető részvények kivétel nélkül erősödtek az előző napi záráshoz képest. A piac már rég beárazta az OTP árfolyamába azt a kockázatot, amelyet a devizahiteles mentőcsomag jelenthet, így a törvényjavaslat péntek délutáni nyilvánosságra hozatala már nem hatott a papírra. Egy szakértő szerint a BÉT pénteki jó teljesítményét az is magyarázta, hogy hétfőn lesz a hónap, a negyedév és a félév utolsó kereskedési napja, és ilyenkor rendszerint emelkednek az árfolyamok. 

Az OTP a múlt héten 77 forinttal, 1,71 százalékkal gyengült, 4422 forinton zárt. A Mol-részvények ára 750 forinttal, 5,79 százalékkal 12 200 forintra csökkent. A Magyar Telekom árfolyama 14 forinttal, 4,2 százalékkal emelkedett, 347 forintot értek pénteken záráskor a társaság részvényei. A Richter-papírok értéke 88 forinttal, 2,09 százalékkal 4298 forintra emelkedett.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 6,97 ponttal, 0,45 százalékkal csökkent, 1528,0,4 ponton zárta a hetet.

MTI-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.