BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esik a forint, 312 felett az euró

Csütörtök reggel már 312 forint felett jegyzik az eurót, miután az amerikai Federal Reserve visszavágta a kötvényvásárlások keretösszegét és Argentína 12 év után újra csődbe jutott. A Raiffeisen Bank közgazdászai azt tartjuk valószínűnek, hogy 310 felett megnyugszik az árfolyam, és beáll egy 310-312 közötti kereskedésre.

A hét elején még 308 forint körül mozgott az euró árfolyama.

"A forint gyengülő trendje tegnap sem tört meg" – vélekedett Jobbágy Sándor, a CIB Bank közgazdásza. Hasonlóan gyenge árfolyam ebben a hónapban csak néhány alkalommal, rövid időre fordult elő.

Délután már 313 forinton jegyezték az eurót, amire március vége óta nem volt példa.

Az amerikai monetáris döntés megegyezett a várakozásokkal, így a már végét járó mennyiségi könnyítési program (QE3) havi üteme 25 milliárd dollárra csökkent, ebből 15 milliárdot tesz ki az állampapír-vásárlás. A befektetők számára a döntést követő hivatalos közlemény legfontosabb üzenete a gazdasági fellendülés ellenére folytatódó óvatos megközelítés volt, ami különösen a munkaerőpiac megítélésében jelentkezett.

Argentína pedig csődbe került. A tegnapi hitelezői tárgyalások kudarcba fulladtak és az S&P már tényként kezeli az államcsődöt: a minősítő SD kategóriába (szelektív fizetésképtelenség) sorolta az argentin államadósságot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.