BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Módosíttatnák a kormány tervét a bankok

A bankszövetség több ponton sem ért egyet a parlament előtt lévő, a devizahitelesek helyzetét rendezni hivatott törvénytervezettel, és átgondolt szabályozásra kéri a kormányt.

A Magyar Bankszövetség továbbra is fenntartja, hogy az árfolyamrés alkalmazása nemzetközileg is elismert, valós gyakorlat, amelynek a semmissé nyilvánítása történt meg, miközben mögötte érdemi közgazdasági folyamat és banküzemi munka van, létezését a jogszabályok és a Kúria korábbi döntései is elismerik – hangzott el a szervezet mai sajtótájékoztatóján.

Kovács Levente, a szervezet főtitkára közölte: a bankok a bírósági perekre rendelkezésre álló határidők meghosszabbítását kérték a jogalkotóktól, továbbá szeretnék, ha a tisztességtelennek nyilvánított tételek elszámolásával egy időben történne meg a devizahitelek forintosítása.

Hangsúlyozta: a parlament előtt lévő törvénytervezet elfogadása előtt a döntéshozóknak érdemes felmérniük annak hatásait. A főtitkár leszögezte: a bankszektor az egyik legszigorúbban szabályozott ágazat, aminek a működése szigorú jogkövetésre épül. „Az egész társadalom érdeke az, hogy egy, az általános jogelveknek megfelelő, egyértelműen végrehajtható, a terheket méltányosan elosztó jogszabály szülessen” – tette hozzá.

A szervezet véleménye szerint emellett méltánytalan a hitelintézeti szektor kapcsán kollektív bűnösséget hirdetni, hiszen a 150 magyarországi hitelintézet egymással versenyezve kínálta a különböző hiteleket eltérő kondíciókkal. A hitel felvételről, a hitel típusáról és a hitelintézetről az ügyfelek szabadon dönthettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.