BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyben a forintárfolyam is, ha beüt az olajválság

Az online kereskedésre és befektetésekre szakosodott Saxo Bank közzétette idei harmadik negyedéves globális kitekintését.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza úgy véli, a piacok viszonylagos nyugalma megtévesztő: a gazdaságok komoly egyensúlyi problémákkal küzdenek, amelyeket mindenképpen kezelni kell, ráadásul egy olyan időszakban, amikor az iraki konfliktus nyomán új energiaválság fenyeget.

Az iraki destabilizáció az utóbbi időszakban jelentősen megemelte az olajárat, arányaiban azonban ez a növekedés viszonylag mérsékeltnek tekinthető. Az olaj árának további emelkedése azon országok valutáit érintené a legérzékenyebben, amelyek energia-szükségleteik kielégítését túlnyomórészt importból fedezik, és amelyek egységnyi bruttó össztermék-növekménye a leginkább energiaigényes. Utóbbi tekintetében India, Dél-Korea és Dél-Afrika tűnik a legveszélyeztetettebbnek, míg importfüggőség szempontjából Törökország, Lengyelország és Magyarország.

A szakértő szerint a világgazdaság alapvetően kedvező harmadik negyedév elé néz, részben azért, mert az USA gazdasága a katasztrofális, 2,9 százalékos első negyedévi szűkülést követően újra növekedési pályára állhat; a részvények továbbra is jobban teljesítenek, mint az államkötvények, és az amerikai dollár gyengélkedésére is egyre kevesebben fogadnak majd. A devizapiacon az árfolyamok ingadozása erősödni kezd, ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mennyiségi lazításának harmadik szakasza lassan véget ér, az árupiacokon pedig minden szem az olaj árfolyamára szegeződik, amely magas lehet, de viszonylag szűk sávban ingadozik majd.

A várt fellendülés további lehetséges akadálya a kínai ingatlanpiac állapota és brutális refinanszírozási igényei, illetve az ázsiai exportpiacok szűkülése és a magas energiaárak miatt elkerülhetetlen francia és német recesszió. Ugyanakkor, a tartósan magas energiaárak negatívan hatnak a fogyasztásra is azáltal, hogy csökkentik a fogyasztók elkölthető jövedelmét. Jakobsen szerint ha a kiváltságos kisebbség által ma megszerzett források egy részét nem tudjuk minél előbb elérhetővé tenni a 80 százalékos többség számára, a világgazdaságra évtizedes „japanizáció” vár, azaz a növekedés tartósan megreked, csakúgy, mint Japán gazdasága az elmúlt 20 évben. A világgazdaság újraindításához elengedhetetlen az egyensúlytalanság megszüntetése; észre kell vennünk, hogy amikor a kismértékű növekedésnek örülünk, valójában figyelmen kívül hagyjuk a sokkal nagyobb problémát.”

Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája szerint ahhoz, hogy a befektetők tőkéje a harmadik negyedévben is értékelhető mértékben növekedjen, mindenképpen szükségük lesz részvényekre. A részvények és kötvények relatív átárazása tovább folytatódik; a részvények teljes hozama a kötvényekéhez képest, ahogyan 1995 óta mindig, a részvénypiaci kockázati prémiumszint alatt marad. „A részvények továbbra is a legvonzóbb befektetési eszközök, piaci értékelésük reális, buborékképződéstől jelenleg nem kell tartanunk” – tette hozzá.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.