BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hetvenmilliárdot bukhat a K&H a devizahitelesek mentésén

A K&H Bank anyabankja, a KBC Csoport úgy döntött, hogy 2014 második negyedévében összesen 70 milliárd forint (adózás előtti) értékben képez céltartalékot. Indoklásuk szerint ennek a Magyarországon, a lakossági hitelezés tárgyában hozott új törvénynek az árfolyamrésre és egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó rendelkezései következményeként.

Ez a hetvenmilliárdos céltartalék-összeg a Magyar Nemzeti Bank jogilag nem kötelező érvényű módszertani iránymutatásával számított lehetséges veszteség összegének felel meg.

A K&H továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a Magyar Bankszövetség által ajánlott és a K&H által is követett számítási módszer teljes mértékben megfelel a törvény előírásainak - írták. Várakozásaik szerint a törvény jogi alapjait bíróság előtt is megtámadják, amelyet az Európai Központi Bank 2014. július 28-án kiadott állásfoglalása, valamint konzultációra történő felhívása is elősegít.

"Magyarországon a K&H az év első felében jó működési eredményt ért el. A Bank mintegy 13 milliárd forint összegű új jelzáloghitelt helyezett ki az év első 6 hónapjában, amely háromszorosa a tavalyi év azonos időszakában elért teljesítményének. Az újonnan kihelyezett lakáshitelek tekintetében piaci részesedése májusban több mint 13 százalékon állt. A kkv ügyfeleknek folyósított hiteleinek száma az első negyedév óta 5 százalékkal nőtt. A K&H a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja II. keretében továbbra is kedvező finanszírozást biztosít a vállalatok számára, és leszerződött állománya mára elérte az 50,95 milliárd forintot, becsült piaci részesedése pedig a 22,8 százalékot. Korábbi bejelentésünknek megfelelően pedig - üzleti stratégiánk részeként – 2014 és 2017 között évente 1,5 milliárd forintot fektetünk a digitalizációhoz kapcsolódó fejlesztésekbe, összesen 6 milliárd forint értékben" – nyilatkozta Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója.

A KBC hosszú távon is elkötelezett Magyarország iránt, amelyet egyik fő piacának tekint - teszik hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.