BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megérkezett a tízéves lakossági állampapír

Tegnap óta lehet jegyezni a tízéves Bónusz Magyar Államkötvényt (BMÁK) a forgalmazóknál. Az új lakossági állampapírt vélhetően a négy- és hatéves BMÁK sikerén felbuzdulva vezette be az Államadósság Kezelő Központ. A négyéves futamidejű, az egyéves diszkontkincstárjegy aukciós hozamához igazodó kamatozású állampapírba ugyanis július végéig több mint 24 milliárd, a hatévesbe pedig több mint 245 milliárd forintnyi megtakarítás került.

Az új, hosszú futamidejű állampapír mindenkori kamata 2,5 százalékponttal haladja meg a diszkontkincstárjegyekét, az első, ma induló kamatperiódusban 4,55 százalékos lesz. Ez nem számít különösebben magasnak egyébként a normál, tízéves államkötvény kamatához képest, hiszen azt jelenleg szintén 4,5 százalék körüli hozammal kínálják a másodpiacon, a múlt csütörtöki aukción is 4,41 százalékos átlaghozammal keltek el a tízéves kötvények.

A forgalmazók köre valamivel szűkebb lesz, mint a négy- és hatéves sorozatok esetében. A tízéves BMÁK-ot csak a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban, a Webkincstáron keresztül, a Concorde Értékpapírnál, CIB-nél, az MKB-nál, az OTP-nél és a Takarékbanknál lehet megvásárolni. A rövidebb lejáratú BMÁK-ok ezen kívül kaphatók még az Erste Befektetési Zrt.-nél, az FHB-nál, a Hungária Értékpapírnál, az UniCredit Banknál és a Raiffeisennél is.

Az első BMÁK-sorozatokat március közepén indította el az ÁKK, a forgalmazók körét pedig júniustól terjesztették ki az államkincstáron túl más piaci szereplőkre. A változó kamatozású lakossági állampapírral a cél az volt, hogy a lakosság állampapír-állományának az átlagos futamidejét növeljék. A most jegyezhető négyéves BMÁK a jelenlegi kamatperiódusban 3,49 százalékos, a hatéves 4,24 százalékos kamatot fizet a befektetőknek. A fix kamatozású államkötvények közül a hároméves piaci kamata jelenleg 3,2, az ötévesé 3,5 százalék körül van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.