BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs megállás, tovább zuhan a forint, 317-nél is járt az árfolyam

Két és fél éve nem látott mélységbe zuhant a forint az euróval szemben. Ma már 317 forint fölött is járt az euró árfolyama. A két és fél éves mélypontot már tegnap elérte a forint: ilyen árfolyamra utoljára az EU/IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalanság közepette, 2012 elején volt példa.

A forint az elmúlt napokban rosszabbul teljesít a régiós devizáknál. Amikor negatív a hangulat, akkor esik a forint, de kedvező nemzetközi környezetben sem tud érdemben erősödni.

A forint zuhanásának okai közt lehet az, hogy Matolcsy György által vezetett MNB túl alacsonyra, 2,1 százakra vágta a kamatot (emiatt az előretekintő reálkamat negatív). Az MNB a kéthetes kötvényt betétté alakította, ami kevésbé likvid eszköz. A devizahiteles csomag pedig nagy veszteséget okozhat a pénzintézeteknek és a hitelek átváltása forintgyengítő lehet. Mindezek ráadásul olyankor érték el a forintot, amikor a nemzetközi hangulat kockázatkerülő az orosz-ukrán válság, a gázai konfliktus, és a Fed jövő év közepe előtt várható kamatemelése miatt.

A hirtelen gyengülést az állampapírokból kivonuló külföldi tőke magyarázhatja, a nyári alacsony likviditásban túl sok eladó jelent meg a kötvénypiacon - írták az Erste elemzői. Ennek részben nemzetközi okai is vannak, a kiújuló ukrán-orosz feszültségek, a dollárhozamok emelkedése és a dollárerősödés nyomán egyre több tőke áramlik vissza az USA-ba, aminek a feltörekvő piacok látják kárát. Szerintük a következő ellenállás 318-nál, illetve 324-nél látható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.