BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hálózatot bővít a kincstár

A lakossági állampapír-értékesítésre fókuszálva két tucat értékesítési pontot ad át a Magyar Államkincstár. A kincstár az idén a hosszú lakossági állampapírok értékesítésében volt eddig a legsikeresebb

Folyamatosan nyitja az állampapír-értékesítési pontokat a Magyar Államkincstár. A múlt héten nyitották meg a jászberényi és a komáromi egységeket, a gödöllői értékesítési pontot pedig tegnap avatták fel. Jelenleg így már 34 helyszínen nyithatnak a kincstári ügyfelek személyesen is értékpapírszámlát. A terjeszkedés azonban nem áll meg, még további 21 helyszínen nyílik a következő hetekben értékesítési pont.

A hálózat bővítésére szükség lehet, ha az állam a jelenleginél komolyabb értékesítési eredményt szeretne elérni a lakossági állampapír-forgalmazásban. Az idén az első hét hónapban a jegybank adatai szerint a háztartások 254 milliárd forintnyi friss megtakarítást helyeztek el a magyar állampapírpiacon. A beáramlás üteme azonban csökkent tavalyhoz képest, sőt júliusban már kevesebb pénzt fektettek a kisbefektetők állampapírba, mint amennyi lejáratuk volt.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai ennél biztatóbbak, a központ január és augusztus között 534,1 milliárd forintnyi tőkebeáramlást mért a kifejezetten lakossági állampapíroknál. Ez azonban csalóka is lehet, hiszen az ÁKK korábban közölte már, a Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) és a Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) esetében is trükköztek a forgalmazásnál, így a lakosság mellett az intézményekhez is került a kiemelkedő kamatozású állampapírokból.

A kincstár fiókhálózatához képest igen jól teljesített az idén az értékesítésben, szeptember 17-ig csaknem 75 milliárd forintnyi friss megtakarítást gyűjtöttek a lakosságtól. A PMÁK értékesítésében voltak a legsikeresebbek, amelyből az idén majdnem 40 milliárd forintnyit tudtak eladni. Az államkincstár nem magánszemély ügyfeleinek is jutott azonaban a papírokból, a lapunkhoz eljuttatott adatok szerint ugyanis a kincstárban is vásároltak közületek csaknem 17,5 milliárd forintnyi BMÁK-ot és 165 millió forintnyi PMÁK-ot.

A PMÁK és a BMÁK értékesítése júniusig a kincstár monopóliuma volt, azóta viszont több bank és brókercég is bekapcsolódott a forgalmazásba, ami fel is pörgette a forgalmat. Az ÁKK adatai szerint az idén nyolc hónap alatt 382,5 milliárd forintnyi új – lakossági és intézményi – pénz került a két változó kamatozású értékpapírba, ebből a kincstár alig 82 milliárdot hozott. A lakosság legkedveltebb állampapírjának, a Kamatozó Kincstárjegynek az értékesítésében is jobban állnak a bankok.

Augusztus végéig 131 milliárd forintnyi friss megtakarítást fektettek az egyéves állampapírba, ebből a kincstár szeptember közepéig mindössze 3,7 milliárd forintot gyűjtött. Érdekesség, hogy a Féléves Kincstárjegyből, amelynek értékesítésében monopol helyzetben van a kincstár, sokkal jobbak a mutatók. A hónap közepéig csaknem 7 milliárd forinttal növelte az állományt az államkincstár.

A Babakötvény is jól fogy, az idén több mint 5,6 milliárd forintnyit vásároltak már belőle. Az intézmények számára is elérhető állampapírok viszont nem kellenek a lakosságnak, a fix kamatozású államkötvények és a diszkontkincstárjegyek magánszemélyek számára történt forgalmazása a kincstárban negatív volt az idén.

Készpénzzel nem lehet

Az új állampapír-értékesítési pontokon értékpapírszámlát, tartós befektetési számlát és Start-számlát nyithatnak majd az ügyfelek. A forgalmazási pontokon készpénzzel nem lehet majd állampapírt vásárolni, kizárólag bankkártyát fogadnak el, vagy pedig átutalással lehet fizetni.

Az állandó egységek mellett a kincstár számos rendezvényen is megjelenik, hogy népszerűsítse az állampapírokat. Különösen a Start-számlák nyitására próbálják így rávenni a szülőket. A Start-számlák nyitását emellett nyereményjátékkal is próbálja ösztönözni az intézmény.

Az állandó egységek mellett a kincstár számos rendezvényen is megjelenik, hogy népszerűsítse az állampapírokat. Különösen a Start-számlák nyitására próbálják így rávenni a szülőket. A Start-számlák nyitását emellett nyereményjátékkal is próbálja ösztönözni az intézmény. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.