BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőttek a hozamok az államkötvény-aukción

A hároméves kötvény kapós volt, és olcsóbb is lett a finanszírozás, az ötéves és a tízéves állampapírunkat viszont magasabb hozammal vitték el.

A csütörtöki államkötvény-aukción háromféle futamidőt hirdetett meg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A hároméves és az ötéves kötvényből 20-20 milliárd, a tízévesből 15 milliárd forintnyi volt az értékesítésre felajánlott volumen.

A hároméves kötvény volt igazán népszerű, három és félszeresen jegyezték le a felajánlott volument, így az ÁKK végül 30 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. Az öt- és tízéves papírt csak mérsékelten jegyezték túl, ott maradt a tervezett mennyiségnél a központ. A délutáni nem kompetitív tenderen sem volt tolongás, a hároméves kötvényből 11,2 milliárd forintnyit lehetett volna elvinni, de csak 3 milliárd forintnyit vettek meg, az ötévesből a felajánlás alig tizede, 780 millió forintnyi ment el, a tízévesre ajánlat sem érkezett.

A hároméves kötvények átlaghozama a csütörtöki aukción csökkent a két héttel korábbihoz képest 10 bázisponttal 3,14 százalékosra. Az ötéves hozam viszont 21 bázispontta 3,77, a tízéves 23 bázisponttal 4,65 százalékosra emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.