BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még megállíthatatlannak tűnnek a befektetési alapok

A befektetési alapok által kezelt vagyon októberben 1,8 százalékkal, 5518 milliárd forintra növekedett – közölte tegnap a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz). A szervezet adatai szerint az elmúlt hónapban összesen 105 milliárd forint friss tőke érkezett a tagok által kezelt alapokba.

A hónap egyértelmű nyerteseinek a pénzpiaci alapok tekinthetők, hiszen a Bamosz adatai szerint vagyonuk 3 százalékkal nőtt, ezen belül a likviditási alapok vagyona 3,9 százalékkal. (Utóbbiakba 26 milliárd forint értékű tőke áramlott be októberben.) A pénzpiaci alapokba összesen 46,5 milliárd forint friss tőke érkezett, ami a legmagasabb a kategóriák között. A kötvényalapok népszerűsége viszont látványosan csökkent az elmúlt hónapban, a 13 milliárdos friss tőke és a hozam egy százalékos havi vagyongyarapodásra volt elég. A vegyes alapokba ugyanakkor jelentős mértékű (18 milliárd forint) tőke áramlott be, ami a második legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 3 százalékkal növekedett, amely a harmadik legmagasabb érték a kategóriák között.

A tőkevédett alapokba ezúttal 8,3 milliárd forint érkezett, az abszolút hozamú alapoknál pedig 7,3 milliárd forint értékű volt a tőkegyarapodás. A tőkevédett alapok 1,2 százalékos, az abszolút hozamú alapok pedig csak 1,1 százalékos (hozzávetőlegesen 7,4 milliárd forintos) növekedést tudtak elérni. A Bamosz statisztikái szerint viszont az ingatlanalapok egyre inkább kezdenek magukra találni, vagyongyarapodásuk ezúttal meghaladta az átlagos mértéket: a tőkebeáramlás 9,7 milliárd forint volt, amin némileg még a hozamok javítottak, így a tőkebeáramlás és a hozam együttesen 2,2 százalékos pozitív vagyonváltozást hozott. Az árupiaci alapokba 0,3 milliárd forint értékben érkezett tőke, de a hozamok alakulása miatt a nettó eszközérték 1,6 százalékkal csökkent. Szintén csökkent októberben a szebb napokat is látott részvényalapok vagyona: 1,9 százalékos mérséklődést követően 268,2 milliárd forintot tett ki.

Ami pedig az egy évre visszatekintő hozamokat illeti, ott egyértelműen a vegyes alapok tekinthetők a nyertesnek, hiszen vagyonuk majdnem pontosan a duplájára, 579,9 milliárd forintra hízott. Egy évre visszatekintve kiemelkedően teljesítettek az abszolút hozamú alapok is, amelyek vagyona 68,5 százalékkal, 700 milliárd forint fölé emelkedett. Az éves tabellán még jól állnak az utóbbi hónapokban egyre halványabban teljesítő kötvényalapok is, amelyek 12 hónap alatt másfélszeresére, 1206,5 milliárd forintra növelték vagyonukat. A tőkevédett konstrukciók viszont nem tudtak érdemi előrelépést felmutatni az októberig tartó egy év alatt: a összesített vagyonuk 506,5 milliárd forintot ért el, amely szinte pontosan megegyezik a bázisidőszakival. Az éves vagyonalakulás alapján viszont egyértelműen a pénzpiaci alapok tekinthetők eddig a nagy vesztesnek: az október végi, 1571,8 milliárdos vagyonuk 0,6 százalékos csökkenést tükröz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.