BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nőttek a befektetési alapok

Szeptemberben már 5464 milliárd forint volt a hazai befektetési alapokban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint, ami azt jelenti, hogy az év első kilenc hónapjában több mint 17 százalékkal nőtt a vagyonuk. Az alapok legnagyobb befektetői a háztartások, a teljes vagyon több mint 72 százaléka, csaknem 3800 milliárd forintnyi befektetési jegy kisbefektetők értékpapírszámláin volt.

Az alapok befektetésein jól látszik, hogy augusztusban, amikor megszűntek az MNB-kötvények, kénytelenek voltak ezt az állományt valamilyen más eszközbe átforgatni. Az alapok MNB-kötvény-állománya májusban még csaknem 460 milliárd forint volt, július végére ez 250 milliárdra csökkent. Azt lehetett volna várni, hogy az alapkezelők az MNB-kötvények helyett főleg rövid állampapírokat vásárolnak majd, a statisztikák azonban erre rácáfolnak. A kincstárjegyek állománya ugyanis nem emelkedett, sőt csökkent az alapokban, a portfólió-menedzserek inkább a hosszabb államkötvényeket részesítették előnyben. Az alapokban szeptember végén csaknem 760 milliárd forintnyi magyar államkötvény volt, ami újabb történelmi rekordnak felel meg.

A tőzsdére is vittek pénzt az alapok. A magyar részvények állománya mintegy 10 milliárd forinttal nőtt a konstrukciókban az elmúlt hónapokban, és megközelítette a 60 milliárd forintot. Az alapkezelők május óta több mint 100 milliárd forinttal növelték a külföldi eszközök mennyiségét az alapokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.