BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válság előtti jelekre figyelmeztetett a német jegybank

Kezdenek túlárazottá válni a német vállalati kötvények, ami a pénzügyi stabilitást is veszélyeztetheti Európa legnagyobb gazdaságában – figyelmeztetett éves stabilitási jelentésében a német jegybank. A Bundesbank szakértői persze óvatosan fogalmaztak: jelek szerint a hozamvadászat túlzásokhoz vezet bizonyos piaci szegmensekben - áll a szövegben - , és ennek hatása már érzékelhető a vállalati kötvények, valamint a szindikátusi kölcsönök piacán.

A Buba különösen aggályosnak tartja a bóvlikötvények területét, mert a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolt papírok hozama jóval a historikus átlag alatt van. A jegybank számításai szerint az euróban, illetve dollárban jegyzett bóvlik hozamai - amelyek 2011 estek először a 16 éves átlag alá - most olyan szinteken járnak, ahol utoljára a pénzügyi válság kirobbanása előtt fordultak meg.

Az éves jelentés megállapításai alig burkolt kritikát jelentenek az Európai Központi Bank (EKB) terveivel szemben. A mennyiségi lazítási programot indító EKB egyelőre csak fedezett kötvényeket, illetve eszközfedezetű értékpapírokat vásárol, de vezetői egyre többször utalnak arra, hogy állampapírokkal és vállalati kötvényekkel is hizlalnák a mérleget. (Mario Draghi, az EKB elnöke a kormányzótanács novemberi ülése után értésre adta, hogy akár ezermilliárd euróval is növelnék a mérleget a növekedés és az infláció beindítása érdekében.)

A német jegybank nem csak a kötvényhozamok kapcsán utalt a legutóbbi pénzügyi válságra. Ha a német gazdaság helyzete rosszabbra fordul. akkor a bankok jelentős veszteségekeket szenvedhetnek el a jelzáloghiteleken - áll a jelentésben. Németország hét legnagyobb városában az ingatlanárak 25 százalékkal magasabbak az indokoltnál - ismételte el a Bundesbank februári értékelését. Ezt most azzal egészítette ki, hogy azokban a városokban, ahol gyorsan emelkednek az ingatlanárak, a német bankok által kibocsátott jelzáloglevelek mintegy harmada nagyobb összegre szól, mint a mögöttük álló ingatlan értéke. A bank szerint 24 ilyen város van, a megállapítás alapjául szolgáló felmérés 116 ezekben működő bankra terjedt ki.

Ez azt mutatja, hogy a német bankrendszer szerkezetileg sebezhető egy ingatlanválság esetén - hívta fel a figyelmet a jelentés egy olyan problémára, amely a legutóbbi pénzügyi válság egyik okaként lehet ismerős. (Az USA-ban a 2007-2008-as válságban tömegével dőltek be a fedezet értékénél nagyobb összegű jelzáloghitelek.) Egyelőre nincs szükség azonnali beavatkozásra - kommentálta a megállapítást a sajtónak Claudia Buch, a Bundesbank elnökhelyettese - , de a döntéshozóknak fel kell készülniük a cselekvésre, valószínűleg olyan makroprudenciális eszközökkel, amelyek lehetővé teszik a túl magas finanszírozási arányú jelzáloghitelek megtiltását.

Az ingatlanárak növekedésében az is benne van, hogy más piacokon alig tudnak reálhozamot elérni a befektetők a tartósan alacsony kamatszint miatt - utóbbi a hitelintézetek eredményeit is megterheli. A német bankok profittermelő képessége strukturálisan gyenge maradt - figyelmeztet a jelentés - , és ha a kamatok belátható időn belül alacsonyak maradnak, akkor a banki eredmények még nagyobb nyomás alá kerülnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.