BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A portfólióépítésé a jövő

A magyarok között kevesen vannak, akik szakértő segítségét kérik a befektetési döntéseik meghozatala előtt, pedig a betéteknél komplexebb termékek esetén érdemes lehet banki tanácsadóhoz fordulni. Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója, a Budapest Bank privátbanki és prémiumszolgáltatások vezetője többek között arról beszélt, hogyan lehet elkerülni a befektetések során a túlzott kockázatokat.

– Milyen megtakarítási eszközöket keresnek jelenleg az ügyfelek?
– A befektetési alapok egyre népszerűbbek, a Budapest Alapkezelő alapokban kezelt vagyona például az év első tíz hónapjában 32 százalékkal növekedett. Az ügyfelek egyelőre továbbra is a biztonságosabb lehetőségeket kedvelik, így keresettek voltak a pénzpiaci és a rövid kötvényalapok, és az abszolút hozamú alapok.

– Mit javasolnak azoknak az ügyfeleknek, akik eddig nem próbálkoztak a bankbetéten kívül másféle megtakarítási termékkel?
– Mindenképpen érdemes banki szakértőhöz fordulni, és a segítségét kérni a megfelelő eszközök kiválasztásához. Mi nemrég vezettük be a prémiumbanki ügyfeleknek szóló szolgáltatáscsomagunkat, amelynek része többek között a személyes banki tanácsadó. A közelmúltban végeztünk egy felmérést a prémiumbanki ügyfelek körében, amelyből az derült ki, hogy ezen ügyfélkör alig egyharmada fordul csak szakértőhöz, ha a befektetéseiről van szó. Pedig nálunk például a személyes tanácsadó már nemcsak a legvagyonosabb privátbanki ügyfelek számára elérhető: szinte minden nagyobb bankfiókunkban magasan képzett, dedikált munkatárs foglalkozik a prémiumbanki ügyfelekkel is.

– Milyen feltételei vannak annak, hogy valaki prémiumbanki ügyfél lehessen?
– Ez bankonként eltérhet. A Budapest Banknál ezt a szolgáltatást havi nettó 250 ezer forint jövedelemtől, vagy 5 millió forint megtakarítástól lehet igénybe venni. Az említett felmérésünkből egyébként az is kiderült, hogy a prémium ügyfélkör 70 százaléka nincs tisztában azzal, hogy kiemelt szolgáltatásokat vehetne igénybe a bankjánál. Nálunk a szolgáltatás része – a személyes kapcsolattartón túl – egy speciális számlacsomag, ezen kívül prémiumbanki ügyfeleink elsőbbségi kiszolgálásra jogosultak a bankfiókokban és az élőhangos Telebankban. Az ügyfelek befektetési döntéseit rendszeres gazdasági elemzésekkel és befektetési konzultációkkal is segítjük.

– Mit tanácsolnak azoknak, akik tartanak a befektetési alapok jelentette magasabb kockázattól?
– Mivel a kamatkörnyezet tartósan alacsony, ezért az ügyfeleknek egy tanulási folyamaton kell most keresztülmenniük. Meg kell érteniük, hogy a magasabb hozamért muszáj bizonyos mértékű kockázatot vállalni, manapság már nincs „ingyen ebéd”. Az egyetlen eszköz, amellyel a túlzott rizikót el lehet kerülni, a hosszú távú portfólió-építés. Ennek egyik első lépése, hogy meghatározzuk a megtakarítási célokat, a megtakarítás időtávját, és ennek megfelelően választjuk ki a befektetési eszközöket, tehát nem egy lapra teszünk fel mindent. A kollégáink kiemelt hangsúlyt fektetnek a kockázatok teljes körű feltárására azért, hogy az ügyfél értse, milyen terméket vásárol, ezen kívül arra is törekszünk, hogy a befektetési alapok palettája ne legyen befogadhatatlanul széles. Mi a Budapest Alapkezelőnél mintegy 30 befektetési alapot kínálunk, ezekről viszont minden információt átadunk az ügyfélnek, elkerülve, hogy olyasmit vásároljon, ami később esetleg csalódást okoz számára.

– A befektetési alapokon kívül milyen megtakarítási formákat ajánlanak még ügyfeleiknek?
– Számos olyan megtakarítási eszköz létezik a piacon, amely után adókedvezmény vehető igénybe. Tipikusan ilyen például a nyugdíj-előtakarékossági szerződés, vagy a tartós befektetési számla. Ezeknél akár teljes adómentességet is el lehet érni, ha az ügyfél megfelelően hosszú ideig tartja rajtuk a pénzét. A portfolió kialakítása során munkatársaink ezen adóoptimalizációs lehetőségek minél jobb kiaknázásában is segítséget nyújtanak ügyfeleinknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.