BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aszfaltügy: Brüsszel feloldotta a kifizetési blokkot

Az Európai Bizottság arról értesítette ma a magyar kormányt, hogy az aszfaltügy miatt leállított kifizetések kapcsán feloldja a teljes kifizetési blokkot, és az elszámolások újraindulhatnak minden olyan számla tekintetében, amelyek nem érintettek az ügyben – közölte Vitályos Eszter Zsuzsanna, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára egy mai sajtótájékoztatón. Ez mintegy 100 milliárd forintos összeget jelent.

A kifizetések év elején történt leállítása a közlekedési operatív programot és a regionális programok útépítésekre vonatkozó prioritási tengelyét érintette. A vita arról szól, hogy a bizottság 90 milliárdos összeget minősítene az EU büdzséjéből nem elszámolható költségnek az uniós forrásból finanszírozott útépítési projektek esetében. Brüsszel szerint ugyanis versenykorlátozó volt az a gyakorlat, amely a közbeszerzési kiírásokban előírta azt, hogy a pályázóknak bizonyos távolságon belül aszfaltkeverő teleppel kell rendelkezniük. A vitás ügyben a kormány meghallgatást kért augusztus végén, amire jövőre kerül majd sor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.