BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Váratlan fordulat jött a befektetési alapoknál

Miután zsinórban már több mint 30 hónapja mindig tőkebeáramlást tapasztaltak a befektetési alapok, az idén novemberben megfordult a trend, és tőkekivonást szenvedtek el a konstrukciók – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) friss adataiból. A múlt hónapban 32 milliárd forint távozott az alapokból, amit az sem ellensúlyozott, hogy az alapkezelők a befektetéseken nyertek, így az összvagyon 21 milliárd forinttal 5496 milliárd forintra esett vissza.

A tőkekiáramlás fő oka a pénzpiaci alapoknál tapasztalható hozamszint-csökkenés volt, kimagaslóan sok pénz, 80 milliárd forint került ki a pénzpiaci és a likviditási alapokból. A rövid hazai kötvényalapokat sem keresik már a befektetők, novemberben 6 milliárd forintot vontak ki belőlük, a hosszú hazai kötvényalapok viszont 6,5 milliárd forintot vonzottak.

A vegyes alapok továbbra is kedveltek, 13,6 milliárd forint friss pénz került beléjük, a tőkevédett alapok 4 milliárd forintot vonzottak, az abszolút hozamúakba pedig novemberben 11,9 milliárd forintnyi új megtakarítás került. Az ingatlanalapok is népszerűek maradtak, 8,2 milliárd forint volt a nettó értékesítésük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.