BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenhetnek a kamatok

A lakossági állampapírok kamatát annak ellenére sem csökkentette az állam, hogy a piaci kamatok folyamatosan süllyednek. Igaz, a változó kamatozású kötvényeknél elkerülhetetlen az idén a kamatesés.

Rekord mélységbe süllyedtek az Európai Központi Bank (EKB) bejelentett lazítása után a magyar állampapírhozamok. A tízéves magyar államkötvény referenciahozama pénteken már csak 2,84 százalékos volt, és a 15 évesé is éppen csak meghaladta a 3 százalékot. Miközben azonban az intézményi befektetőknek egyre kisebb hozammal kell beérjék, a lakossági állampapírok kamata az elmúlt hónapokban alig változott.

Az Államadósság Kezelő Központ néhány napja hirdette meg a legújabb Prémium Magyar Államkötvényt (PMÁK), amely az első kamatperiódusában 3 százalékponttal fizet majd magasabb kamatot, mint amennyi a KSH által 2013-ban mért átlagos infláció volt. Ez azt jelenti, hogy 4,7 százalékos kamattal indul az új állampapír, ugyanakkorával, mint a tavaly ilyentájt meghirdetett sorozatok. A rövidebb futamidejű lakossági állampapírok kamatához sem nyúlt hozzá az ÁKK már hónapok óta. Utoljára tavaly júliusban változott a Kamatozó Kincstárjegyek, a Féléves Kincstárjegyek és a Kincstári Takarékjegyek kamata. A Kincstári Takarékjegy Pluszét pedig augusztusban módosították legutóbb, ráadásul fölfelé.

Jelenleg egyébként hét olyan PMÁK-sorozat is fut még, amelynek 4,7 százalékos az aktuális kamata, igaz, már nem sokáig. A most indított sorozat is csak július elejéig fizet ilyen magas kamatot, onnantól kezdve a tavalyi nulla körüli infláció miatt várhatóan 3 százalék körüli szintre csökken majd a kötvény bónusza, és ugyanez a sors vár a többi PMÁK-ra is. A Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) hasonló kamatcsökkenésen mehetnek keresztül az idén. Ezeknek az állampapíroknak a kamata az egyéves diszkontkincstárjegyek (dkj) hozamát követi, ami szintén sokat esett az elmúlt hónapokban, jelenleg már csak 1,63 százalék körül van. A BMÁK-sorozatokat a jelenleginél 36-151 bázisponttal magasabb dkj-hozamok mellett bocsátották ki, ha tehát az egyéves állampapír kamata nem emelkedik a közeljövőben, a népszerű állampapírok hozama ennyivel eshet. Számos PMÁK-nál már megtörtént a kamatcsökkenés, jelenleg egy 2015 novemberében lejáró sorozat fizeti a legkevesebbet, mindössze 2,5 százalékos a kamata. A legjobban azok járhatnak, akik annak idején a 2012 márciusában indult PMÁK-sorozatokból vásároltak, nekik ugyanis 4 százalék alá nem mehet a kamatuk. Az egyik ilyen államkötvény-sorozat most márciusban jár le, a másik pedig két év múlva. Van még emellett egy jövő novemberben lejáró kötény, ami 3,5 százalékos kamatfelárat fizet, a legtöbb PMÁK-nál viszont csak 3 százalékpont a prémium.

A fix kamatozású állampapírokhoz képest ezek a lakosságiak még így is jól fizetőnek tűnhetnek, egyáltalán nem biztos viszont, hogy az ÁKK tovább csökkentheti már a kamatukat, ha nem akarja elveszíteni a kisbefektetőket. Egy 3 százalék körüli hozamú állampapíron ugyanis a kamatadó megfizetése után alig 2,5 százalékos hozam marad, a Kamatozó Kincstárjegy nettó hozama is mindössze 2,1 százalékos. Ha a kisbefektetőt ezen felül számlavezetési díjak és tranzakciós illeték is terheli, a nettó nyereség, amit elérhet, már alig különbözik az intézményi papírok hozamától.

Egyre népszerűbb hosszú lejáratok

A lakossági állampapírok állománya az ÁKK adatai szerint a tavalyi év végére 2411 milliárd forintra nőtt, ez több mint 720 milliárd forintos gyarapodást jelent az év eleje óta.

Ahogy a rövid kamatok csökkentek, úgy nőtt az érdeklődés a hosszú lakossági államkötvények iránt, amelyek állománya az év végére 938 milliárd forintra hízott. A legnagyobb volumen az év végén a 2017/L PMÁK sorozatban volt, több mint 126 milliárd forintnyi.

Ennek az állampapírnak az értékesítését néhány napja 150 milliárd forintnál zárták le.

Ahogy a rövid kamatok csökkentek, úgy nőtt az érdeklődés a hosszú lakossági államkötvények iránt, amelyek állománya az év végére 938 milliárd forintra hízott. A legnagyobb volumen az év végén a 2017/L PMÁK sorozatban volt, több mint 126 milliárd forintnyi.

Ennek az állampapírnak az értékesítését néhány napja 150 milliárd forintnál zárták le. -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.