BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A veszteséges "K&H nem eladó"

A K&H bankcsoport tavaly 29,1 milliárd forint veszteséget könyvelt el amiatt, mert 70,9 milliárd forint egyszeri céltartalékot képzett a devizahitelek árfolyamrésének korrekciójára, és az egyoldalú kamatmódosításokra - mondta Hendrik Scheerlinck, a bankcsoport vezérigazgatója hétfőn Budapesten, a csoport sajtótájékoztatóján.

A bankcsoport egyszeri tételek nélkül 28,2 milliárd forint nettó nyereséget ért el tavaly, 2013-ban a bank adózás utáni nyeresége 18,5 milliárd forint volt.

A K&H a számait a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerint, konszolidáltan, de nem auditáltan mutatta be.

A vezérigazgató az Erste Bank és az állam megállapodásával, illetve az állami bankvásárlásokkal kapcsolatos kérdésre elmondta: az anyabank, a KBC öt országot sorol a legfontosabb piacai közé: Belgiumot, a Cseh Köztársaságot, Magyarországot, Szlovákiát és Bulgáriát.

"A K&H nem eladó" - közölte Hendrik Scheerlinck.

A vezérigazgató elmondta: a tavalyi utolsó negyedévben a bank 3,4 milliárdos nettó nyereséget realizált, ez ugyanakkor elmaradt a múlt év harmadik negyedévi 7,9 milliárd forinthoz képest.

A bank a tavaly rendkívüli elszámolásokat tőkeemelés nélkül tudta megtenni: a tőkemegfelelési mutató ugyanakkor 14,7 százalékról 12,6 százalékra mérséklődött, de ez a hazai bankpiacon továbbra is magas. "Magyarországon nem kell a bank átstrukturálásával foglalkoznunk, csak az üzleti pozíciók erősítésére kell koncentrálnunk" - mondta Hendrik Scheerlinck.

A K&H Bank tavaly 315 milliárd forintnyi új hitelt folyósított, aminek következtében piaci részesedése 8,5-ről 9,6 százalékról nőtt.    

Az újonnan kihelyezett lakáshitelek volumene 67 százalékkal nőtt az előző évhez képest, piaci részesedésük tavaly elérte a 13,8 százalékot.  A bank részesedése a megtakarítási piacon 2014 végére 9,3 százalék volt.

A K&H továbbra is aktív résztvevője a jegybank növekedési hitelprogramjának (nhp), tavaly 116 milliárd forintnyi hitelszerződést kötött a program keretein belül, ami 20 százalékos piaci részesedésnek felel meg - mondta Gombás Attila, a K&H csoport pénzügyi vezetője. Elmondta: 2014-ben a működési bevétel 6,2 százalékkal emelkedett 2013 év végéhez képest, 147,7 milliárd forintról 156,5 milliárdra. A működési eredmény céltartalék nélkül 18,9 százalékkal nőtt 2014-ben az előző évhez képest, 58,8 milliárd forintról 69,9 milliárd forintra.

A bank vezérigazgatója emlékeztetett: bár az nhp egyértelműen segített, a hazai kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedve továbbra is visszafogott. Ennek ellenére a legjelentősebb, 22 százalékos hitelbővülést épp a kkv-üzletág tudta felmutatni - fűzte hozzá.   

A banknál az ügyfélbetétek állománya 1726 milliárd forintról 1621 milliárd forintra csökkent, ami mögött az áll, hogy már nem betétekben van a KBC alapok egy részének vagyona. Fontos megemlíteni, hogy a K&H a múlt év végén összesen 984 milliárd forintnyi állampapír-állománnyal rendelkezett - tette hozzá.

A K&H Bank mérlegfőösszege tavaly év végén 2442 milliárd  forint volt, ami 5 százalékos csökkenés az előző évhez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.