BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Huszonöt éves a Budapesti Értéktőzsde

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) újraalapításának 25. évfordulóját ünnepelték ma Budapesten.

Katona Zsolt hangsúlyozta: 1990. június 21-e mérföldkő volt nemcsak a tőzsde, hanem a magyar gazdaság és egész Magyarország életében is.

Mint mondta, a Budapesti Értéktőzsde szimbolizálja a rendszerváltást, a piacgazdaságra való áttérést. Kifejtette, hogy a BÉT példaként szolgált a régió több országának, több tőzsdéjének: mindig élen járt a piac- és termékfejlesztésben, a szabályozási infrastruktúra és technikai háttér kialakításában,  és ezt a példát több régiós ország követte.
    
Úgy vélte, a BÉT kihasználta a rendelkezésére álló lehetőségeket, az 1990-es évek privatizációs hullámában olyan "nagy nemzeti bajnokok" kerültek a tőzsdére, mint a Mol, az OTP, a Richter Gedeon, és a Magyar Telekom.
    
A vezérigazgató köszönetet mondott az alapítóknak, valamint a befektetési szolgáltatóknak, bankoknak, különösen azoknak, amelyek az elmúlt 25 évben végig a piac fejlesztésén dolgoztak. Példaként említette az MKB Bankot, az Equilor Befektetési Zrt.-t, az OTP Bankot, az UniCredit Bankot, valamint az Erste Befektetési Zrt.-t.
    
Katona Zsolt hangsúlyozta, a tőzsde végérvényesen felnőtt, az infrastruktúra, a technikai és a szabályozási háttér optimális kereteket ad a működésének. A BÉT elősegíti a magyar vállalatok tőkéhez juttatását és támogatja a magyar gazdaság növekedését - emelte ki .
    
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára kiemelte: 25 év egy vállalkozás, egy szervezet életében hosszú időnek számít, ennyi időt csak a legjobb szervezetek, gazdasági társaságok élnek meg. Kiemelte: a gazdasági növekedéshez a BÉT munkája is hozzájárult, a tőzsde sikeres működése a gazdasági szereplők tőkebevonását új forrásokkal segíti, és támogatja a befektetői döntések meghozatalát.  
    
Az értéktőzsde túlélt minden politikai és gazdasági változást, a BÉT vezetői és dolgozói méltán lehetnek büszkék az elmúlt negyedszázad eredményeire, amelyeket az NGM is nagyra értékel - fejtette ki az államtitkár.
    
Tállai András elmondta: a magyar értéktőzsde az elmúlt évtizedekben kiépítette nemzetközi kapcsolatait, és versenyképességének javítása érdekében gazdasági társasággá alakult. Emellett a kereskedelmi rendszerek modernizálásával, az alternatív kereskedési platformok bevezetésével a magyar tőzsdén jegyzett cégek és befektetők már Európa 14 országának kereskedőivel, befektetőivel állhatnak közvetlen kapcsolatban.
    
Az államtitkár kitért arra is, hogy Magyarország az utóbbi 5 évben jól kezelte a válságot, amit nemzetközi szervezetek és elemzők is elismernek. Hozzátette: a családok, az egyre javuló életkörülményekkel párhuzamosan egyre inkább érdeklődnek a tőzsdei befektetések iránt, ami a tőzsde felelősségét is növeli. 
   
Michael Buhl, a BÉT igazgatóságának elnöke gratulált a 25 éves újranyitáshoz, egyben emlékeztetett arra, hogy a BÉT múltja ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. Úgy vélte, az újraalapítással egyben a régiós tőkepiac is megszületett, és egyben a piacgazdaságra való áttérés szimbóluma lett.
    
A Budapesti Értéktőzsde viszonyítási alap lett az egész régió számára, és példaként szolgált arra, hogyan kell felállítani egy támogató szabályozási környezetet. Mára a BÉT egy olyan modern tőzsde lett, amely segít finanszírozni a magyar gazdaságot.
    
Járai Zsigmond, a BÉT-előd Értékpapír-kereskedelmi Titkárság Tőzsdetanácsának első elnöke kiemelte: fordulópont volt 1982, amikor Magyarország belépett a Nemzetközi Valutaalapba (IMF). Ezután felgyorsultak a változások, az IMF "ránk erőltetett egy kis adag piacosítást", belekényszerítették Magyarországot a bankrendszer, és a tőkepiac reformjába, elindultak az első kötvény- és részvénykibocsátások, és elkezdődött a tőzsdeszervezés - idézte fel a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke.
    
Járai Zsigmond azokat a személyeket is felsorolta, akik már 1986-87-től közreműködtek az akkor még csak formálódó tőzsde kialakításában. Megjegyezte, hogy abban a történelmi pillanatban még nem tudták, hogy börtönbe zárják-e őket munkájukért, vagy kapitalizmus lesz Magyarországon. Mint mondta: örül, hogy az utóbbi valósult meg.  Járai Zsigmond előadása végén ismét hangsúlyozta, hogy a tőzsde a piacgazdaság legfontosabb szereplője és kiemelte, hogy a büszke a BÉT 25 éves fennállására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.