BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább emelkedhet a BUX

További emelkedést várnak a lapunk által megkérdezett szakértők a magyar részvénypiactól. A két legfontosabb felhajtóerő a magyar ingatlanboom és a lengyel választások lehetnek.

Az elmúlt hónapok tőzsdei visszaesése alatt relatíve jól szerepelt a BUX-index, és a forgalom sem volt olyan rossz eddig a nyári hónapok során. Az év eleji 15 650 pontos értékről a BUX egyhuzamban 23 046 pontig emelkedett, ez 7400 pontos, több mint 30 százalékos hegymenet volt.

Ezután természetes volt egy korrekció, amit a görög válsággal és a nemzetközi hozamemelkedéssel kapcsolatos félelmek során meg is csinált a BUX – mondta a Világgazdaságnak Nyári Zsolt, a KBC Securities vezető üzletkötője. A minimális elvárható korrekciós szint 21 200 pont volt, míg az egészséges korrekciónak nevezhető szint 20 200 pontig tartó süllyedést indokolt volna. Ezek közül az elsőt érintettük, a második felé viszont nem érkezett el az index, most pedig kezdünk ismét a sávtetőhöz közelíteni.

Mindez az erő jele, mondhatni szuperbull-formáció, amiből még idén új lokális csúcs következhet, ha a 21 200 pont fölött tud maradni az index.
Az OTP-vel kapcsolatos várakozás is pozitív, a 6000 forintos szint átlépésekor további 5-10 százalékos emelkedés lehet az árfolyamban. Az OTP optimista képe akkor sem romlana el, ha a csúcstámadás előtt még 5400–5500 forintig visszaereszkedne az árfolyam – vélekedett Nyári. A Mol később kapcsolódott be az emelkedésbe, a 12 ezerről 15 600-ig tartó emelkedés itt is 30 százalékos volt. A Mol viszont a BUX-szal szemben megcsinálta az elvárt korrekciót 14 100 forintnál, majd törte a csökkenő trendcsatornát, és az 50 napos mozgóátlag körül mozog a papír. Ezek alapján a célár a 15 600-as lokális csúcs, és ha az OTP és a BUX megindul, a Mol is új lokális csúcsra mehet ki még idén. A Richter más pályát fut be mint a többiek, de nem szabad elfelejteni, hogy sokkal közelebb van a történelmi csúcsához. A Cariprazine-sztori csúszása miatt volt egy kis elbizonytalanodás, de úgy néz ki, a 4050 támaszról elrugaszkodott, és most a 4350-es és 4400-as erős ellenállások állják útját. Ha ezeket le tudná küzdeni, akkor 4800 forintig nincs előtte akadály. Ez már szinte a történelmi csúcsnak felel meg, miközben a Mol és az OTP árfolyama eddigi maximumának csak mintegy felénél jár.

Az elmúlt években nagyon alulteljesítő volt a magyar piac, de a közelmúltban megfigyelhető volt tőkebeáramlás – mondta Sinka Csaba, a Concorde elemzője, aki szerint még van tér fölfelé a magyar részvények előtt, amelyek így új lokális csúcsot érhetnek el. A nagyobb magyar papírok közül a Magyar Telekomban és a Molban lát nagyobb potenciált mind fundamentális, mind technikai alapon. A Mol régiós társaihoz képest lemaradó, miközben a finomítási tevékenységen jelentős nyeresége keletkezik, már ez adja az EBITDA nagyobb részét. A Magyar Telekom árfolyamán nem érződött meg az európai távközlési részvényeket övező pozitív hangulat, egyelőre az látszik, hogy elég sok eladó van a részvény piacán, de ha ezek a tételek elfogynak, akkor lehet benne potenciál. Az OTP-t fundamentálisan túlértékeltnek véli a Concorde 4667 forintos év végi célára alapján, viszont ha a magyar piacra még jönne tőke, akkor meg fogják venni az OTP-t is. Összességében, ha fennmarad a világon a kedvező tőzsdei hangulat, úgy a BUX akár 25 ezer pontig is emelkedhet.

– A magyar piacot egyértelműen a makrosztori fogja mozgatni a második fél évben, a kiskereskedelmi forgalom és az ingatlanpiac helyzete meghatározó lehet – mondta Harcsa Norbert, az Ipopema elemzője. – Ha az ingatlanpiac beindul, és látszódni fog benne a lendület, az a gazdasággal kapcsolatos bizalmat jelzi, emellett az ingatlanpiacon felszabaduló pénz a részvénypiacon kereshet helyet magának.Az elemző várakozása szerint a belföldi befektetők 2016-ben fedezhetik fel ismét a BÉT-et, de lesznek, akik már most, a második fél évben föl akarnak készülni rá, és bevásárolnak.

Ahhoz, hogy nagy külföldi befektetők komolyan vegyék a magyar piacot, a BUX-nak legalább 20-20 százalékot kellene emelkednie két egymást követő évben. Hogyha jövőre csatlakoznának a hazai befektetők, és az ő vásárlásaikkal megvalósulna egy újabb 20 százalékos BUX-emelkedés, akkor 2017-ben komolyabb intézményi szereplők is kedvet kaphatnának a vásárláshoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.