BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb a támogatott hitel

Bő egyharmadával esett vissza az engedélyezett állami támogatású lakáshitelek száma az első fél évben, miközben az építési és új lakás vásárlására nyújtott kölcsönök aránya is csökkent.

Csökkent az állami támogatás mellett nyújtott kölcsönök súlya a magyar lakáshitelpiacon az első fél évben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A KSH Statisztikai Tükör nevű kiadványa szerint az idei év első hat hónapjában 3527 támogatott lakáshitelt engedélyeztek a pénzügyi szolgáltatók, ez 34 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 5359-től. Eközben az engedélyezett összes lakáshitel-szerződés darabszáma 21,7 százalékkal, 28 339-re növekedett.

A támogatott hitelek pozícióvesztése látszik az engedélyezett összeg alakulásán is. Miközben az összes engedélyezett lakáshitel mennyisége 36,8 százalékkal, 137,9 milliárd forintra emelkedett az első fél évben, az állami támogatás mellett nyújtottaké 33,7 százalékkal, 19,56 milliárd forintra csökkent.

A folyósított lakáshitelek mennyisége látványosan, 30,4 százalékkal emelkedett 2015 első hat hónapjában az egy évvel korábbihoz képest, ám a frissen adott hitelek összetétele is több ponton változott. Az igazán szembetűnő átalakulás az, hogy az építési hitelek aránya 5,36 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 6,46 százalékról, az új lakás vásárlására folyósítottaké pedig 7,62 százalékról 5,06 százalékra apadt. Mindez azt jelenti, hogy míg tavaly az első fél évben a frissen folyósított lakáshitelek több mint 14 százaléka finanszírozott új ingatlant, addig az idén már csak bő egytizede.

Ha nem is ilyen mértékben, de csökkent a bővítésre, korszerűsítésre fordított lakáshitelek súlya is, 7,5 százalékot ért el a bázisidőszaki 8,6 százalék után. A felújításra és új lakásra nyújtott hitelek visszaszorulásából pedig a használt lakások tudtak profitálni, azoknak a súlya az egy évvel korábbi 71-ről 75 százalék közelébe emelkedett a friss finanszírozáson belül.

Az állami támogatású hiteleknél viszont élénkülést hozhat a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) intenzívebb elterjedése. Erre pedig reális esély mutatkozik, hiszen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a Portfolio Öngondoskodás 2015 című konferenciáján arról beszélt, hogy a csok várakozáson felüli eredményeket hozott, ezért érdemes lehet kiterjeszteni a következő hónapokban.

A miniszter által elmondottakkal összhangban áll Bába Ágnesnek, a K&H vezérigazgató-helyettesének az MTI számára adott nyilatkozata is, amely szerint a K&H Banknál is egyre népszerűbbek a családi otthonteremtési kedvezménnyel kombinált lakáshitelek. Míg január elejétől június 30-ig a korábbi feltételekkel csak 75 régi „szocpol” típusú lakáshitel-igénylést nyújtottak be az ügyfelek, a csok megjelenése után az elmúlt három hónap alatt mintegy 1000 kérelem érkezett a pénzintézethez, ebből közel 700 használt lakás vásárlásához. Bába Ágnes szerint a lakossági jelzáloghitelezés is lendületet vehet idén: a magyar bankok közel 400 milliárd forintnyi jelzálogkölcsönt folyósíthatnak 2015-ben, 100 milliárddal többet, mint egy évvel korábban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.