BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon gyorsan terjed az egyérintéses fizetés

Csaknem ötödével nőtt a kártyás vásárlások száma az első fél évben.

A jegybank adatai szerint 2015 második negyedévében tovább nőtt a bankkártyás vásárlási forgalom, a belföldi tranzakciók számában 19,1, értékében pedig 18,6 százalékos emelkedés történt az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte lapunkkal a MasterCard. A kártyatársaság közleménye szerint az egyérintéses tranzakcióknál ennél is jelentősebb bővülés figyelhető meg: számuk 27, értékük pedig 35 százalékkal nőtt 2015 első negyedévéhez képest. Az adatokból kiderül, hogy továbbra is a kisebb összegeket fizetik a kártyabirtokosok egyérintéssel: míg egy hagyományos tranzakcióval zajló vásárlás átlagértéke 7764 forint, addig egyérintéssel átlagban 3644 forintot fizetnek a vásárlók.

Az egyérintéses fizetés terjedését segíti az is, hogy folyamatosan bővül az érintőkártyás pénzforgalmi infrastruktúra. Az érintőkártyák száma 2015 második negyedévében is gyors ütemben emelkedett: az előző negyedévhez képest 7 százalékkal, az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva pedig 54 százalékkal nőtt a számuk. Így a 4,2 millió darab érintőkártya az összes fizetési kártya 47 százalékát teszi már ki. Mára a bankkártya-elfogadó (POS) terminálok 55 százalékának van az egyérintéses fizetést lehetővé tevő funkciója, ez 10 százalékos bővülést jelent 2015 első negyedévéhez viszonyítva.

„A MasterCard kelet- és közép-európai divíziója élen jár az innovációban. Az egyérintéses fizetés már jelen van a legtöbb piacon: Csehországban a MasterCard és Maestro kártyákkal végrehajtott, bolton belüli tranzakciók összességének 61 százaléka egyérintéses, ezt követi Lengyelország 41 százalékkal, Magyarország és Szlovákia pedig majdnem eléri a 40 százalékot a MasterCard adatai szerint. A MasterCard digitális fizetési szolgáltatása, a MasterPass Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában is elérhető – közölte az adatok kapcsán George Simon, a MasterCard Közép- és Kelet-Európáért felelős divízióelnöke.

A Magyar Nemzeti Bank friss adataiból az is látszik, hogy az internetes bankkártya-elfogadó helyek bővülésével párhuzamosan az online vásárlási tranzakciók száma is számottevően emelkedett. 2015 második negyedévében hazai kártyával több mint ötmillió darab internetes vásárlási tranzakció valósult meg a magyarországi fizetésikártya-elfogadó hálózatban, közel 52 milliárd forint értékben. Az ilyen tranzakciók száma 44 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, értékük pedig 51 százalékkal nőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.